Østbanen: Nye skinner koster 800 mio. kr – Formand klar til at give grønt lys

Udbud af nye skinner til Østbanen vil belaste Region Sjællands budgetter med flere hundrede millioner mere, end man havde regnet med fra start. Formand er dog klar til start.

Udbud af nye skinner til Østbanen afgjort: Formand klar til at give grønt lys

Østbanen har knap en million rejsende om året. Banens skinner er så nedslidte, at banens tog har måttet køre med nedsat fart siden 2019 og banen må lukkes inden for en overskuelig fremtid, hvis ikke der kommer nye skinner.

Foto: Henrik Fisker

De knap en million årligt rejsende på kan endelig skimte nye skinner til den nedslidte, østsjællandske lokalbane.

Efter flere års tilløb og tovtrækkerier er Region Sjællands udbud af nye skinner til den nedslidte lokalbane Østbanen ved at nå i mål. Udbuddet af nye skinner er afsluttet, og den samlede pris, som Region Sjælland skal betale for skinnerenoveringen, løber op i 798 millioner kroner.

Det er noget mere end de 510 millioner kroner, man oprindelig havde forudset en skinnerenovering ville koste, inden inflationen tog fat i 2021.

Det er dog mindre end de 1,1 milliarder kroner, som det første udbud af en skinnerenovering kostede.

Derfor vil regionsrådsformand Heino Knudsen (S) da også anbefale regionsrådet at stemme ja til resultatet af udbuddet.

– VI er alle sammen trætte af, at det her blev langt dyrere, end vi oprindeligt forventede. Men det er trods alt billigere, end det sidste udbud. Og vi skal simpelthen have renoveret banen. Vi har op imod en million pendlere på Østbanen om året, så det er simpelthen en nødvendighed med nye skinner, siger Heino Knudsen.

Problem: Mangler penge

Regningen for nye skinner har hele tiden været en hovedpine for regionen, hvis budgetter til kollektiv trafik har været under stort pres i en årrække.

Regionen har godt nok på forhånd betalt en mindre del af regningen – 101 millioner kroner – til selve udbuddet, indkøb af rådgivning samt opstart af renovering og retablering af afvandingsgrøfter langs banen. Halvdelen af det beløb er taget fra et statsligt tilskud, som regionen har fået fra staten.

Men den resterende del af regningen på cirka 355 millioner kroner skal regionen ud og låne. Og det vil belaste budgetterne for den kollektive trafik med cirka 15 millioner kroner årligt. Det vel og mærket budgetter, der i forvejen er under pres af stigende priser på brændstof.

Dertil kommer, at man senere i år forvente at skulle købe batteritog til Østbanen og en anden af regionens fire lokalbaner: Tølløsebanen.

Det betyder, at Region Sjælland formentlig skal ud og svinge sparekniven over den kollektive trafik senere i år.

– Det er klart, at det her kommer med en pris, og vi har en opgave i at få økonomien i den kollektive trafik til at gå op. Men det er ikke kun Østbanens skyld, at vi skal det. Alting stiger, herunder udgifterne til både investeringer og drift i den kollektiv trafik, så vi skulle formentlig ud og spare alligevel, siger Heino Knudsen.

Regionsrådsformanden håber, at Danske Regioner kan få flere penge til den kollektive trafik i de kommende økonomiforhandlinger med regeringen eller at de årlige statstilskud til landets lokalbaner, der har ligget fast siden 2009, bliver tilpasset.

Der er lagt op til, at regionspolitikerne hen over foråret og sommeren skal finde ud af, hvad de vil prioritere og spare, inden man vedtager en samlet plan for den kollektive trafiks fremtid, når der skal lægges budget for 2024 efter sommerferien.