Milliarder af skattekroner på vej retur: Se hvem der får mest

Milliarder af skattekroner på vej retur: Se hvem der får mest

Fra i dag får cirka 550.000 borgere i Region Sjælland mere end 3,5 milliarder ekstra kroner ind på deres konti i overskydende skat. Genrefoto.

Hvis du i dag eller i den kommende nære fremtid får ekstra penge ind på din Nemkonto, er det ikke nødvendigvis fra en ukendt, men gavmild rig onkel eller en lottogevinst, som du har glemt.

Der er formentlig snarere tale om, at du har betalt for mange penge ind til “fælleskassen,” som du derfor får retur.

I dag begynder Skattestyrelsen nemlig at udbetale overskydende skat til alle dem, der har betalt for meget i skat i 2022. Det betyder, at der i Region Sjælland er cirka 550.000 borgere, der vil få mere end 3,5 milliarder kroner ekstra kroner ind på deres konti. Det er flere penge end sidste år, skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

Før markøren hen over din kommune for at se tallene. Artiklen fortsætter efter kortet.

Mere end sidste år

Pengene begyndte at tikke ind fra i morges på de berørte borgeres Nemkonti og alle, der skal have penge tilbage, vil få det i løbet af de kommende tid, skriver Skattestyrelsen.

– Der er mange i Region Sjælland, der skal have penge tilbage i skat, og i gennemsnit får de 6.483 kroner i hånden. Vi kan desuden se, at borgerne i Region Sjælland samlet skal have flere penge tilbage i skat i år, her er beløbet ca. 3,5 milliarder sammenlignet med sidste års beløb på ca. 2,75 milliarder, fortæller Jan Møller Mikkelsen, underdirektør i Skattestyrelsen.

Generelt har borgerne i år sørget for tidligt at rette i deres årsopgørelse, og derfor kan de få udbetalt penge allerede i den første udbetalingsrunde af flere. Når borgere i Region Sjælland og de øvrige regioner i år skal have flere penge tilbage i skat end sidste år, skyldes det flere faktorer, påpeger Skattestyrelsen.

– I år udbetaler vi overskydende skat til godt fire ud af fem danskere på landsplan. Vi ved, mange har haft stigende renteudgifter og har kørt mere til og fra arbejde. Samtidig er der også mange, der har fået et højere beskæftigelsesfradrag i løbet af 2022. Det er de mange bække små, der betyder, at borgere med overskydende skat i gennemsnit på landsplan får 1.200 kroner. mere i hånden i år end sidste år, siger Jan Møller Mikkelsen.

Ikke gave

Ekstra penge på kontoen kan føles som en dejlig “forårsgave.“ Men i virkeligheden er der som bekendt tale om, at man får sine egne penge til bage, som man har betalt for meget i skat i løbet af året.

– Derfor kan man spørge sig selv: Ville det i virkeligheden være bedre for min økonomi, hvis jeg fik fx 500 kroner mere udbetalt hver måned – i stedet for et større beløb, når året er gået? Hvis ja, så skal ens forskudsopgørelse for 2023 tjekkes og stemme, forklarer Jan Møller Mikkelsen.

Ser man alene på Region Sjælland, får borgerne i Roskilde Kommune i gennemsnit mest udbetalt i overskydende skat for 2022, og borgerne i Lolland Kommune får mindst.

3.566.117.407 kroner får indbyggerne i Region Sjælland samlet set tilbage i skat. Det er i gennemsnit 6.483 kroner per borger, der får penge tilbage i skat.

På landsplan vil i alt godt 3,8 millioner borgere, der har betalt for meget i skat i løbet af året, få udbetalt 25,5 milliarder kroner. Det er godt 5,6 milliarder mere end året før. I gennemsnit udbetales der godt 6.600 kroner tilbage i skat per borger i Danmark i år.

De skal betale tilbage

Langt fra alle står til at få penge tilbage i skat.

Cirka 115.000 sjællændere skal tilsammen betale næsten 950 millioner tilbage i skat, fordi de har betalt for lidt i løbet af 2022. Det svarer til et gennemsnit på 8.261 kroner i restskat blandt de borgere i regionen, der har fået et rødt tal på deres årsopgørelse.

Frivillig betaling af restskat skal ske senest den 3. juli 2023.