Stort kunsthåndværkermarked tiltrækker tusinder på havnen

Interessen for kunsthåndværk var fredag meget synlig på havnen i Nykøbing, hvor tilstrømningen til Ovnhusmarkedet begyndte allerede før frokost betød rift om parkeringspladserne, og rækken af cykler blev længere og længere.

Forfatter, kunsthistoriker, designer, journalist. Lisbeth Tolstrups cv er mangfoldigt, og nu kan hun også føje åbningstaler ved Odsherreds store kunsthåndværkermarked, Ovnhus, på listen over meritter.

På havnen i Nykøbing holdt hun talen ved åbningen af den 18. ovnhusmarked, hvor 72 anerkendte kunsthåndværkere deltager og sælger deres varer henover weekenden.

– Det er ret imponerende. I lokalavisen stod der dengang, at 10 kunsthåndværkere satte hinanden stævne, og satte nogle små boder op. Det er jo lidt af et spring til de mere end 70 deltagere, der er i år, og som faktisk er en meget eksklusiv grænse for det hele, sagde hun indledningsvist.

Sidste år var markedet corona-aflyst. I år har arrangørerne fået tilladelse til at åbne markedet uden at skulle sektions-indhegne og optælle gæsterne.

– Det centrale punkt i dag er respekt for kunsthåndværket, og her på Ovnhusmarkedet har man fortsat modet til at vurdere og udvælge, selvom der er mange hensyn at tage. Både kollegiale hensyn, lokale hensyn frem for alt og ikke mindst det vanskelige begreb kvalitet, pointerede Lisbeth Tolstrup, der selv var med til at vurdere og udvælge kunsthåndværkere til markedet i 2015-17.

Lisbeth Tolstrup har i mere end 30 år arbejdet professionelt med tekstiler og tekst – design, undervisning, bøger og kreativ virksomhed for forlag og blade.