ASNÆS: Udefra Bobjergvej syner de lave gule murstensbygninger ikke af så meget, og giver ikke indtryk af, at her – lige ved rundkørslen i Odsherreds næststørste by, Asnæs – der ligger en af verdens tre største producenter af håndsave.

Men ligeså snart man kommer forbi kontorerne åbner der sig 10.000 kvadratmeter produktionslokaler fyldt med maskiner, som omkring 40 ansatte sørger for at fodre med de rigtige data og forsyne med de rigtige råmaterialer.

Her laves i omegnen af 20.000 save i døgnet, svarende til omtrent fire millioner håndsave på et gennemsnitsår, og den familiedrevne virksomhed sætter en ære i at råvarerne til produktionens forsyningskæde købes så lokalt som muligt.
I listen er der derfor både helt lokale, danske, skandinaviske og europæiske leverandører.
– Det er med til at fastholde danske arbejdspladser, og det har vi brug for. Og under coronaen betød det også, at vi nok var mindre udfordret på levering af råvarer end andre virksomheder, fordi vi ikke får varer fra Asien og alt laves her i Asnæs. Vi køber ikke fra Asien, uddyber administrerende direktør Camilla Burke Vedsmand.

Savproducentens eneste kunde er Stanley Black & Decker, en af verdens største værkstøjs-leverandører, med mange brands i porteføljen, hvoraf Ditlev-Burke producerer nogle af den. Det er et tæt parløb, og derfor kan man kunne købe danskproducerede save fra Asnæs i byggemarkeder i hele verden, blandt andet hvis man køber Dewalt, Irwin eller Jack-save.
Fra mandag morgen til fredag middag producerer Ditlev-Burke, men der er en stor fleksibilitet, så hvis efterspørgslen pludselig eksploderer, som under corona, så tager det ikke lang tid at geare op.
– Men lige nu er det passende til det behov, der er i markedet, siger Camilla Burke-Vedsmand.
Nye produkter på tegnebrættet
I fremtiden vil der dog også komme til at stå “Made in Denmark” på andre produkter lavet i de store produktionshaller i Asnæs. Ditlev-Burke forventer ikke kun at hente nye produkter ind til håndsavsproduktionen, men arbejder også med at få sat en produktion af andre værktøjer i gang.

– Vi er rigtig gode til at lave håndsave, men har jo kompetencer indenfor eksempelvis sprøjtestøbning af plastprodukter, stans, slib og montage. Det kan vi overføre til andre lignende produkter, som eksempelvis skærekasser, spartler og skrabere. Produkter, der laves af de samme materialer, som vores maskiner og medarbejdere allerede kan håndtere, uddyber Camilla Ditlev-Burke.
De markedsførende brands som Stanley Black & Decker har, er ikke kun håndsave, og savproducenten i Asnæs har også et ønske om at komme til at lave nogle af de øvrige produkter.
Vi har jo setuppet, og min opgave er blandt andet at få nye produkter ind, så vi kan tillade os at producere på en endnu mere effektiv måde, at undgå spild, og sørge for at udnytte materialerne fuldt ud, uden at skulle reducere i antallet af medarbejderne.
Camilla Burke Vedsmand, adm. direktør, Ditlev-Burke Industrial Tools
Strategien og udviklingsarbejdet med implementering af nye produkter for Stanley Black & Decker skal ikke blot være med til at udnytte kapaciteten på fabrikken maksimalt, men også sikre jobsikkerheden for medarbejderne i forbindelse med effektiviseringsprocesserne.
– Vi har jo setuppet, og min opgave er blandt andet at få nye produkter ind, så vi kan tillade os at producere på en endnu mere effektiv måde, at undgå spild, og sørge for at udnytte materialerne fuldt ud, uden at skulle reducere i antallet af medarbejderne. Det handler også om fastholdelse af arbejdspladser, uddyber direktøren.
Fokus på energioptimering
Savproducenten kigger hele tiden på at reducere produktionsomkostningerne, og den igangværende energikrise har også haft en indflydelse og nytænkning af energiforbruget.
– Vi konkurrerer jo blandt andet med Asien og de har ikke de samme udfordringer med stigende strøm og naturgaspriser. Men vi har jo allerede alle incitamenter til at gøre vores produktion så omkostningseffektiv som muligt. Vi har ikke brug for yderligere afgifter til at blive “inspireret” til at spare på energien. Det har vi arbejdet på i rigtig mange år, og har således reduceret både vores forbrug og vores CO2 aftryk per enhed væsentligt over årene. Vi ved, at vi skal og det er den vej det går, siger direktøren.
Blandt andet ser man meget frem til, at Odsherred Forsynings udrulning af fjernvarme i Odsherred er så langt fremme, at man om to års tid vil kunne vinke farvel til naturgassen og koble sig på fjernvarmenettet med en forventning om at kunne reducere både energiomkostningerne og CO2 aftryk yderligere.
Om Ditlev-Burke Industrial Tools A/S
Historien om Ditlev-Burke begynder i 1933, hvor den 24-årige handelsuddannede grosserer Hans Schrøder startede en mindre handelsvirksomhed i København.
I de første år forhandlede han udelukkende håndværktøj, men begyndte selv at producere save i 1938.
Foruden det skandinaviske marked udviklede Storbritannien sig hurtig til at være et attraktivt marked for de danske save, og blandt sine engelske forretningsforbindelser blev den unge Schrøder snart kendt som "Jack", hvilket hurtigt blev synonymt med hans save. Når fagfolk skulle beskrive kvaliteten sagde de kort og godt: "it's a Jack-saw".
Produktionen og omsætningen voksede og forholdene i København blev for små.
I 1955 købte han Asnæs Maskinfabrik – Brdr. Madsen, der havde produceret tærskeværker og halmpressere. Men maskinerne var blevet overhalet af moderne mejetærskere.
Hans Schrøders Fabrikker A/S var en af de største arbejdspladser i lokalsamfundet. I folkemunde fik fabrikken tilnavnet "savklingen", og dette hænger fortsat ved.
I 1995 opkøbtes Hans Schrøders Fabrikker A/S af American Tool Companies og seks år senere overtog Irwin Newell Rubbermaid koncernen aktiemajoriteten og dermed ejerskabet af savfabrikken.
I 2009 blev savfabrikken solgt fra og overtaget af den daværende direktør for fabrikken, Lars Ditlev Vedsmand, som i dag er bestyrelsesformand.
kilde: www.ditlev-burke.dk