Sommerhus-prisen er firedoblet på 30 år

Prisfest: Udregning viser, at 80 kvm sommerhus købt i 1993 kan sælges med fortjeneste på 1,3 mio.kr.

Sommerhuspriser firedoblet

Foto: Claus Sørensen

Nyheden om, at sommerhuse har firedoblet deres værdi siden 1993, vil uden tvivl interessere i stor stil i Odsherred.

Odsherred er Danmarks største sommerhusområde med rundt regnet 25.000 sommerhuse.

– I et historisk lys har sommerhuse under kriser været mere prismæssigt udsatte end helårsboliger, fordi et sommerhus som udgangspunkt er en ekstra luksus. En luksus, som ofte var det første, der blev sparet væk, når økonomien strammede til. Men under corona så man for første gang, at efterspørgslen på sommerhuse oversteg efterspørgslen på helårsboliger. Dermed oplevede man de største prisstigninger på kort tid nogensinde, siger Thomas Hovgaard fra ejendomsmæglerkæden Estate.

Hvis man købte et sommerhus på 80 kvadratmeter i foråret 1993 og stadig ejer det, bør man ifølge prisudviklingen ved et salg i dag her 30 år senere kunne opnå en gevinst på 1.357.680 kr., eller hvad der svarer til en fortjeneste på knap 50.000 kr. om året.

Det handles der til

Kvadratmeterprisen lå i 1993 på i gennemsnit 4.494 kr., mens sommerhuse aktuelt handles til i snit 21.465 kr. per kvadratmeter.

Det fremgår af tal fra Finans Danmark og Boligsiden.dk, som Estate har analyseret.

Dermed klarer sommerhuse sig Ifølge boligmarkedstatistikken for sig første gang bedst igennem tider med økonomisk usikkerhed.

Sommerhuspriserne er steget gradvist siden 1990'erne, men det er især under pandemien, at priserne tog fart.

– De fleste, der har ejet en bolig i en længere årrække, har helt sikkert opdaget, at deres bolig er blevet mere værd. Har man været sommerhusejer i mange år, kan man ud over en masse gode ferieminder også sætte en god portion penge ind på kontoen, hvis man beslutter sig for at sælge det en dag, siger Thomas Hovgaard.

Ændret dynamik

Han mener, at der er sket en ændring i dynamikken på sommerhusmarkedet efter pandemien:

– Med den høje inflation, de stigende energipriser og boligrenter burde sommerhusmarkedet gå ind i en svær tid, men det er slet ikke det, vi har set, og som ser ud til at ske. Udbuddet er sommerhuse er faktisk faldet de seneste måneder, og priserne er på samme niveau som for et år siden, mens priserne på helårsboliger er faldet til 2021-niveau.

Fra sommerhusområdet ved Klintevej nær Nykøbing. Foto: Claus Sørensen