Samlede mere end 13.000 skodder

Samlede mere end 13.000 skodder

Mere end 13.000 skodder blev samlet op i Nykøbing lørdag. Foto: Naturplejerkorpset

Flere af Naturplejerkorpsets 14 indsamlere lørdag valgte at sortere cigaretskodderne for sig selv, for at få et indtryk af mængden. Og der blev fjernet masser, da naturplejerkorpset rundede sin skraldeudfordringsuge af med en fælles affaldsindsamling – eller forårsrengøring – på og omkring gågaden.

– Vi arbejder lidt på nogle forebyggende tiltag i kulisserne, så det er faktisk rigtig interessant at få mere kvantitativ data på lige præcis skodder. Jeg tror, at fire-fem naturplejere samlede 2,3 kilo skodder tilsammen, hvilket svarer til cirka 13.000, men vi alle samlede jo skodder, og havde alle sorteret dem fra, kunne vi garanteret komme op på det dobbelte, fortæller Naturplejerkorpsets tovholder Signe Eurén Mortensen.

De 14 indsamlere fik i alt 61 kilo affald med sig. Men det kunne formodentligt have været væsentligt mere, hvis de ikke skulle bruge så mange kræfter på skodder.

– Det er rigtig ærgerligt på flere måder, at så mange rygere smider deres skod på gaden. Det tager dem mindre end et sekund at smide, men ekstremt lang tid for os at samle op. Vi når ikke særligt meget andet, når problemet er så massivt, og det betyder, at rigtig meget andet – større – skrald bliver liggende rundt omkring, siger Signe Eurén Mortensen.

14 indsamlere var i gang i Nykøbing lørdag. Foto: Naturplejerkorpset

Forårsrengøringen var en del af det årlige nationale initiativ Affaldsindsamlingen, som Danmarks Naturfredningsforening står for.

Korpset valgte at gentage deres succes fra 2021 med en udfordring, der gik ud på at samle så meget, man overhovedet kunne på seks dage. Det har givet 432 kilo i pose og sæk – eller gennemsnitligt 72 kilo affald om dagen.