Opskrift på succes: Uhæmmet omgang med opera-ørehængere

Opera i Provinsen har spillet fem udsolgte forestillinger i et telt i Nykøbing Sjælland – den nyskrevne, humoristiske og selvironiske opera-forestilling “Turisten” har fået latteren til at rulle lystigt.

Opera i Provinsen har haft succes med at spille opera-forestillingen “Turisten” i et telt i Nykøbing Sjællands gågade - nye komiske tekster til de største opera-ørehængere, opført med professionelle solister og eget opera-kor. Privatfoto

Opera i Provinsen har haft succes med at spille opera-forestillingen “Turisten” i et telt i Nykøbing Sjællands gågade - nye komiske tekster til de største opera-ørehængere, opført med professionelle solister og eget opera-kor. Privatfoto

Man tager 20 af de største opera-ørehængere, arier og kor fra blandt andet Bizets operaer “Perlefiskerne” og “Carmen”, iklæder dem nye, morsomme tekster, slynger dem rundt i en punch-bowle og tilsætter en nyskrevet, satirisk, humoristisk, selvironisk handling – en slags teater-koncert – om Odsherred som turistmagnet.

Det er opskriften på en slagkraftig opera-succes i sommerlandet.

I et stort telt på Torvet i Nykøbing Sjælland har Opera i Provinsen spillet fem udsolgte omgange af forestillingen “Turisten”, hvor der er blevet skraldgrinet så højt, at det har latter-dystet med den nye Odsherred Sommerrevy, lige skråt overfor på Odsherred Teater.

Opera i Provinsens kreativ-direktør Anna-Louise Herskind Porret og dirigent Jonas Viggo Pedersen har håndplukket arier og operakor og har hæmningsløst broderet nye danske tekster og en ny handling.

Fire professionelle operasangere har sunget arier og ensemble-stykker – Philippa Cold, Ingeborg Novrup Børch, David Kragh Danving og Per Jellum – og Opera i Provinsens kor har sunget kor-satserne. Pianist David Lau Magnussen har akkompagneret.

Vil sælge Odsherred

Som i de gamle eventyr er der to lokale søstre i “Turisten”: Tanja (sopran Philippa Cold) og Oline (mezzosopran Ingeborg Novrup Børch), en med stor kærlighed til Odsherreds natur, den anden med udlængsel.

Publikum har blandt andet været med til geoparkfestival-fest, hvor de møder Esben (basbaryton David Kragh Danving), en marketingsmand fra København, der der vil sælge Odsherreds herligheder. Der er også den søde keramiker Lasse (tenor Per Jellum), der har bosat sig i Odsherred og er forelsket i Oline.

Druk og dyt i bamsen

– Folk griner virkelig af, at vi har givet de fine opera-melodier nye tekster, så de pludselig handler om druk og dyt i bamsen, siger Anna-Louise Herskind Porret.

Oline med udlængslen (mezzosopran Ingeborg Novrup Børch) tage konstant billeder med sin mobiltelefon. Privatfoto

Toreador-visen fra Bizets “Carmen” er blevet en branding-sang – “Nykøbing Sjælland har dét, som du vil ha’, en sommer dag”. Og “Nessum dorma” fra Puccinis “Turandot” (“Ingen sover”) handler om nybagte, søvnløse forældre.

Publikum griner af Esbens frække tricks i score-duetten, en ombygning af “La Ci Dare” fra Mozarts ”Don Giovanni”, og lider med Tanja når han svigter hende, og hun synger en rørende udgave af “Vissi d’arte” fra Puccinis “Tosca”, nu arien “Tanjas afvisning”.

Højskolevenner til vi dør

De ler af duetten fra Bizets “Perlefiskerne”, der er blevet til en sentimental venne-sang – “os fra rytmisk højskole ved, at vi altid vil ha’ hinanden, os fra rytmisk højskole ved at vi er venner, til vi dør.”

Søstrene Tanja og Oline lovpriser naturen i Odsherred og lugten af ko i “Blomsterduetten” fra Delibes’ opera “Lakmé”. Den berømte drikkevise “Brindisi” fra Verdis “La Traviata” er blevet til en geopark-skålevise.

Opera i Provinsens kor gør klar til at skulle på scenen i teltet. Privatfoto

Publikum griner også højlydt af “Drukkor” – en transformering af smede-koret fra Verdis “Trubaduren”:

“Nu skal vi danse og nu skal vi feste og nu skal vi ha’ os en kæp i øret, så ska’ vi gramse og så ska’ vi råbe og så skal vi brække os midt i pløret…

Opera kan fange alle

Olines udlængsels-sang er en ombygning af Carmens berømte “Habanera” fra Bizets opera “Carmen”.

– Folk flipper virkelig ud over vores nye koncept med en ny opera, skrevet specielt til Odsherred; humoren, det høje sangniveau, musikken og de spidsfindige tekster, hvor vi både rammer turister og odsinger, siger Anna-Louise Herskind Porret.

Selvom det er opera i et telt, skal man klædes fint på, når man er dirigent Jonas Viggo Pedersen (th.) og akkompagnatør David Lau Magnussen (tv.). Anna-Louise Herskind Porret, kreativ direktør, er i morgenkåbe – hun medvirker i forestillingen. Privatfoto

– Vi har haft fem dage med udsolgt til “Turisten”, selvom stort set ingen troede på vores projekt på forhånd. Det er fantastisk. Opera kan faktisk fange alle mennesker, hvis man gør sig umage med formidlingen, siger den kreative direktør i Opera i Provinsen.