Økonomisk hjælp til trængt købmandsgård

Foto: Steen Rasmussen
Rejesgilde i Hørve på brandtomten - Købmandsgården Hørve Foto Steen rasmussen
Rejesgilde i Hørve på brandtomten – Købmandsgården Hørve Foto Steen rasmussen

Købmandsgården i Hørve, som Lejerbo Holbæk ejer, har kvaler med økonomien i en sådan grad, at den har brug for næsten en million kroner i kaptitaltilførsel. Odsherred Byråd nikkede tirsdag aften ja til at give et bidrag på 197.000 kroner i form af et 50-årigt rente- og afdragsfrit lån, så Købmandsgården kan opnå økonomisk stabilitet. Odsherred Kommune deler regningen med Realkredit og boligorganisationen med hver en femtedel, og Landdispositionsfonden yder et lån på de sidste to femtedele.

Det store underskud er opstået i årene fra byggeriets start indtil 2012. Det skyldes, at op til 26 procent af boligerne har stået tomme, ligesom byggeriet er foregået i en periode, hvor det har været dyrt at bygge, og derfor har huslejen været tilsvarende høj fra starten.

I 2012, da Lejerbo Odsherred blev fusioneret med Lejerbo Holbæk, blev der lavet en analyse over huslejeprisen, og resultatet blev et årligt tilskud på 1,150.000 kroner fra lejeorganisationen, så huslejen kunne sættes ned. Effekten var umiddelbar, og der gik kun 14 dage, før alle lejemål var udlejet.