Nu får Odsherred et CO2-regnskab

Klimaregnskab: Både grønne og sorte tal vil fremover skulle vurderes, når kommunen bruger penge.

Nu tæller både grønne og sorte tal: Kommunen får CO2-regnskab
Foto: Thomas Olsen

Odsherred: Man kan som bekendt ikke spise penge, og klimakrisen kalder på handling. Derfor har Enhedslisten i Odsherred længe kæmpet for at få indført et kommunalt CO2-regnskab og det er nu lykkedes.

Forskellige it-programmer gør det muligt at lave nogle beregninger på, hvor stor CO2-belastningen er ved for eksempel nybyg og renovering. Leverandøren af Madservice, der står for kantiner og plejecentre, kan igennem sine leverandører se klimaaftryk på de indkøbte varer. Det er også muligt at lave beregninger for CO2-udledning for kommunens bilparks brændstofsforbrug, og man genoptager energiregnskaberne for energiforbruget i kommunale bygninger. Det er nemlig den absolut største Co2-udleder i Odsherred Kommune.

Administrationen har fundet en måde at udarbejde et brugbart CO2 regnskab på. Foto: Thomas Olsen Foto: Thomas Olsen

Sidst men ikke mindst er staten og SKI, som er hele den offentlige sektors indkøbsservice og videnscenter, i gang med at udarbejde et system, beregner CO2 pr. købt krone på varekategorier. Når det er tilgængeligt vil det være forholdsvis enkelt at udarbejde et CO2-regnskab på varekøb.

– Hver gang, vi som kommune køber noget ind, skal vi vurdere, hvad det koster i kroner og øre, men også hvor stort CO2 belastningen er. Så ligesom man sammenligner på pris, vil man fremover også kunne sammenligne på C02, siger borgmeter Karina Vincentz (NO).

Den første CO2-rapport forventes at ligge klar i starten af 2023. Det skal bruge til at prioritere, hvor man vil sætte ind.