Mor dømt skyldig i særdeles grov vold mod spædbarn

Babyvold: En 22-årig mor brød totalt sammen i retten, da hun blev kendt skyldig i særdeles grov vold mod sin dengang fire måneder gamle baby.

Hammeren faldt: Mor skyldig i at ruske og klemme spædbarn næsten til døde
Foto: Ale Ventura

Odsherred: Alvoren hang tirsdag formiddag som en tung dyne over retssalen i Holbæk, hvor en 22-årig kvinde stod tiltalt for at have rusket og klemt sin lille spæde dreng, så han var tæt på at dø. Kvindens familie og venner var mødt op for at støtte hende, og det blev nødvendigt. Dommere og nævninge dømte hende skyldig i grov vold under særdeles skærpende omstændigheder.

Det fik den unge mor, som har siddet varetægtsfængslet siden november 2021, til at bryde fuldstændig sammen.

Dommerne lagde til grund, at babyen havde været sund og rask, indtil han blev sendt retur til sin biologiske mor efter at have boet hos en plejefamilie i de første par måneder af sit liv. Det unge par havde tænkt, barnet skulle bortadopteres, men ombestemte sig og fik ham derfor tilbage.

– Vi lægger Retslægerådets forklaring om, at barnet to gange har været udsat for ydre påvirkning som rusk og klem, der førte til blødninger i hjerne og nethinder, til grund. Barnet har været i overhængende livsfare og har fået svær og varig hjerneskade. Moren har selv forklaret , at hun var alene med babyen i sommerhuset på tidspunkterne for de påførte skader, og derfor dømmer vi moren skyldig, sagde dommeren, inden han lod retten holde en halv times pause for at forholde sig til skyldskendelsen, før man gik over til strafudmålingen.

Strafferammen går op til 10 års fængsel, da der er dømt for særdeles skærpende omstændigheder med grov vold mod et forsvarsløst spædbarn.

Moren nægter sig skyldig, og har under hele sagen fastholdt, at hun kun har rusket barnet, da han holdt op med at trække vejret og hun måtte ringe 112.