Holder gode gamle Grundtvigs bolværk stadig

Koncert-teater: Tre gamle højskoleelever drager på turné i Teatergrads koncert-forestilling “Tilbage til højskolen” – for at tjekke om højskole-ånden stadig er noget værd i en vild omvæltningstid.

Teater: Holder gode gamle Grundtvigs bolværk stadig

Tre gamle højskoleelever på turné i Teatergrads koncert-forestilling “Tilbage til højskolen” - er højskole-ånden stadig noget værd i en vild omvæltningstid. Foto: Per Morten Abrahamsen

Foto: Per Morten Abrahamsen

Krisen begynder at kradse i Europa. Store samfundsomvæltninger er under opsejling; der er krig på europæisk jord, energikrise, store flygtninge- og migrationsstrømme, klimakrise.

Med koncert-forestillingen “Tilbage på højskolen”, der torsdag den 23. marts spiller på Odsherred Teaters store scene, spørger Teatergrad, om gode gamle Grundtvigs bolværk stadig holder?

Et band af tidligere højskoleelever turnerer i forestillingen rundt på landets højskoler. Musikerne bruger koncerterne til at dykke ned i fortællinger fra højskoletiden. Men meget er forandret for de tre hovedpersoner, for højskolebevægelsen og for samfundet.

Et band af tidligere højskoleelever turnerer i forestillingen rundt på landets højskoler – Thomas Knuth-Winterfeldt, Marie Louise Von Bülow og Christine Worre Kann. Foto: Per Morten Abrahamsen

Er højskolen anno 2023 blevet et privilegeret selv-realiseringsprojekt. Eller er højskoleånden anno 2023 stadig en vigtig del af ungdommens almene dannelse og den danske selvforståelse? En nødvendig forudsætning for at kunne forstå de forandringer, der uundgåeligt vil komme.

Efter forestillingen, der arrangeres af Teater & Musik Odsherred, er der mulighed for at møde skuespillerne Thomas Knuth-Winterfeldt, Marie Louise Von Bülow og Christine Worre Kann i Teatercaféen.

Velfærd og aktivisme

“Tilbage til højskolen” er første forestilling i Teatergrads igangværende trilogi – en undersøgelse af vores nationale selvforståelse. I januar 2024 kommer “Aktivisterne”, der spørger om velfærds-mageligheden drukner aktivismen og efterlader os handlingslammede.

Og i foråret 2024 træder Teatergrad den danske kolonihistorie grundigt over tæerne, når “Kolonien” hudfletter et betændt forhold mellem Grønland, Færøerne og Danmark.