Fødevareminister lover handlingsplan for håndtering af pfas

Pfas: Økologisk landmand Jesper Andersen fra Sjællands Odde er gået analytisk til værks i jagten på kilderne til den pfas, som er fundet i blodet på hans køer. Fødevareminister Jacob Jensen besøgte torsdag Birkemosegaard for at høre mere om landmandens tanker om, hvordan man indkredser kilderne. Casen fra Odden kan danne grundlag for en landsdækkende kortlægning problemet med pfas i landbrugets fødevareproduktion

Landmand savner svar fra myndighederne

Odsherreds borgmester Carina Vincentz var også med til mødet med fødevareminister Jacob Jensen hos landmand Jesper Andersen, der viste, hvor han mener, der skal tages prøver for at få et overblik over omfanget og kilderne til den pfas, som blæser ind over de kystvendte marker på både Odden og mange andre steder i Danmark. Foto: Pipaluk Balslev

Foto: Pipaluk Balslev

Dokumenter og kort over Sjællands Odde ligger linet op på bordet på Birkemosegaard, hvor Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen (V) er på besøg. Landmand Jesper Andersen gennemgår dokumenterne et for et og fortæller om, hvordan han er gået analytisk til værks efter, at blodprøver fra flere af hans køer har vist alt for høje mængder af pfas.

Svarene på blodprøverne var startskuddet til det store arbejde, som Jesper Andersen seneste uger har brugt på at gennemgå detaljer på de kort fra Fødevarestyrelsen, som viser, hvor der er taget pfas-prøver, og hvor høje niveauerne var. Han har registreret, hvor på Odden, der er nedlagte lossepladser, registreret, hvor der er udløb fra sommerhusområder, hvor der er udledning fra industri og havneløb. Han vil gerne vide, hvad kilden er til det pfas, som er indlejret i det havskum, der bliver blæst ind over kystnære marker. For på de marker græsser hans og mange andre landmænds køer. Og på de marker dyrker de grøntsager og foder.

I mandags fik Jesper Andersen tilsagn fra Fødevarestyrelsen om, at han kan få taget alle de blodprøver, han ønsker fra sine dyr. Og nu er fødevareminister Jacob Jensen på besøg, fordi han mener, at casen fra Sjællands Odde kan bruges til at tegne et mønster over, hvordan pfas-problemet ser ud på landsplan.

For at komme videre har landmanden nogle ønsker:

– For være sikker på, at foder til dyrene og grøntsager til os alle ikke er forurenet, kunne jeg godt tænke mig at få udtaget prøver af planter og ferskvand forskellige steder langs Oddens kyster. Hvor hurtigt dykker niveauet af pfas, og hvor slemt er det? Hvad kan vi gøre fremadrettet? Kan jeg blive ved med til at producere foder til mine dyr? spørger Jesper Andersen.

Myndigheder kan lære af casen fra Odden

Jacob Jensen er imponeret over landmandens arbejde.

– Jesper har beskrevet det meget detaljeret. Det er en case, som jeg synes, at vores myndigheder godt kan tage ved lære af. Jeg vil gå hjem og give en kontakt til relevante myndigheder, for at få lavet en afdækning på de prøver, som Jesper efterspørger, som vi kan bruge i vores handlingsplan til at identificere andre dele af landet, siger ministeren.

Fødevareministeren kan ikke lov, hvor hurtigt det kan gå. Men han lover, at der arbejdes på højtryk i både Miljøministeriet og Fødevareministeriet, og at regeringen kommer med en samlet handlingsplan.

– Det er rart, at jeg bliver taget seriøst. Hvis jeg var helt galt ansporet var der ikke dukket en minister op. Han har taget det til efterretning og har lovet at sende et hold ud for at gennemgå det materiale, som vi har fundet frem til nu. Jeg håber, det kan hjælpe os med at komme videre med de prøver, som vi ønsker, siger Jesper Andersen.

Der kommer to nye kalve til Jesper Andersens besætning om ugen. Dermed stiger antallet af dyr i stalden, da han ikke kan slagte sine køre, så længe han ikke ved, om deres kød indeholder pfas. Foto: Pipaluk Balslev