Farvel til Irma-pigen: Danmarks ældste selvbetjeningsbutik lukker

Butikslukning: Irma i Nykøbing lukker som en del af Coops nye strategi, hvor koncernen skærer antallet af butikskæder ned fra otte til tre. Butikkerne Dagli’Brugsen og Superbrugsen skifter navn.

Farvel til Irma-pigen: Danmarks ældste selvbetjeningsbutik lukker

Irma åbnede i 1950 landets første selvbetjeningsbutik i Nykøbing. I 2014 flyttede Irma fra Algade til Madvigs Plads, hvor den ligger i dag. Men efter 73 år i Nykøbing er det altså snart slut. Foto: Pipaluk Balslev

Foto: Pipaluk Balslev

Nykøbing: Det var revolutionerende, da Irma i 1950 åbnede Danmarks første selvbetjeningsbutik i Nykøbing Sj. Men nu er det slut. Coop har meddelt, at de i forbindelse med en større omlægning lukker 17 af koncernens 65 Irma-butikker.

Den daglige leder af Irma-butikken i Nykøbing, Thomas Møller, må ikke udtale sig om lukningen, men han synes, det er trist.

-Det er trist fordi vi har så mange loyale kunder, siger han.

Fra Coops administrerende direktør Kræn Østergård Nielsen, lyder det:

– Det er en beslutning, der smerter os dybt. For vi har enorm respekt for den stærke kultur i Irma, den enestående medarbejderindsats og de mange kunders loyalitet og varme følelser for kæden. Men vi må desværre konstatere, at markedsgrundlaget ikke længere er til stede for Irma som selvstændig kæde: Kunderne går mere og mere i discount, og Irma har større og større underskud. Samtidig er kæden nede i en størrelse, hvor det gør det vanskeligt at udvikle unikke varer, som er et af kædens særpræg,” siger , Coop.

Uvist hvad der sker med medarbejderne

Irma-butikkerne fortsætter frem til omkring 1. april, hvorefter konverteringerne og lukningerne begynder, løbende frem mod årsskiftet. Hvornår Irma i Nykøbing lukker og dermed siger farvel til de 21 ansatte, har Coop endnu ikke meldt ud. Nogle af medarbejderne vil muligvis blive tilbudt andet

– Medarbejderne i Irma hører til blandt de bedste og mest erfarne i dansk dagligvarehandel. Vi vil naturligvis gerne beholde så mange af dem som muligt i Coop familien, siger Kræn Østergård Nielsen.

I Odsherred er der i dag fire Dagli´Brugsen og fem SuperBrugsen, som alle indgår i Coops omlægning og dermed skifter navn.

– De lokale butikker i Dagli`Brugsen skifter på sigt navn til Brugsen, og vil blive drevet med størst mulig lokal frihed, tilpasset specifikt til kunderne de enkelte steder, lyder det i en pressemeddelelse fra Coop.

Butikkerne, som i dag hedder SuperBrugsen vil fremover være en del af butikskæden Coop. 365-butikkerne beholder deres navn.