Enestående fund af vikingesmykke

Odsherred Detektorforening havde søndag eftermiddag heldet med sig, da et forgyldt smykke fra vikingetiden dukkede op af mulden. Der er aldrig gjort lignende fund i området, og Nationalmuseet kalder fundet "enestående".

Foto: Michael Maretti

Det var Jens Grenå fra Odsherreds Detektorforening, som havde æren af at finde smykket ved Teglesmark søndag eftermiddag.

Odsherreds Detektorforening var på udflugt i området, og pludselig tog dagen en uventet drejning, da metaldetektoren bippede. Formanden for Odsherred Detektorforening, Per Lars Christiansen, blev under foreningens udflugt mødt af en meget begejstret Jens Grenå.

– Han kom pludselig farende hen til mig, og så vidste jeg, at det var noget stort. Og det viste det sig jo også at være, fortæller Per Lars Christiansen.

Han fik samme dag taget en række billeder af smykket og sendte dem straks til Nationalmuseet i København.

Nationalmuseet begejstret for fundet

Hos Nationalmuseet i København har man endnu kun set billeder af smykket, så man har ikke endeligt vurderet fundet.

Ifølge Nationalmuseets museumsinspektør Peter Vang Petersen er der tale om et forgyldt vikingesmykke af bronze fra cirka år 900. De sirligt udførte ornamenteringer vidner om, at det formodentlig har tilhørt én af tidens højst rangerende krigere. Og Peter Vang Petersen er bestemt imponeret over fundet.

– Det er meget sjældent, at der bliver fundet sådan et smykke i landet. Og så endda fundet af en privatmand, fortæller han.

Han kalder smykket for "unikt" og oplyser, at de aldrig før har set en "parallel" på museet, hvilket vil sige et smykke magen til.

Endnu uvis fremtid for smykket

Hvor smykket skal udstilles, er endnu uvist. Nationalmuseet vil ikke afvise, at det kan have interesse for dem.

Men formanden for Odsherreds Detektorforening, Per Lars Christiansen, håber på, at det fortsat bliver i lokalområdet.

– Det er jo fundet heroppe og en del af lokalhistorien, så jeg håber da, det bliver i lokalområdet, fortæller han.

Til at begynde med ender det dog på Odsherreds Kulturhistoriske Musem.

Her vil man undersøge det nærmere og indsende billeder til Nationalmuseet.

Smykket kan ses fredag aften til Kulturnatten på Odsherreds Kulturhistoriske Museum, hvor Per Lars Christiansen vil vise smykket frem.

mima nordvest.dk