En festival spredt over hele Odsherred

Geopark Festival byder på 120 arrangementer i løbet af fire dage med fokus på Odsherreds landskab, kulturhistorie, kunst og råvarer.

– Et underligt grønt land, med masser af blåt vand, lyder Peter A.G.'s Danmarks-karakteristik i »Slingrer ned ad Vestergade«.

Odsherred er kendt for masser af bakket, grønt land og lange, smukke kyst-strækninger med masser af blåt vand. Det er der mulighed for at komme til at opleve i vid udstrækning, uden at have »røget en stråhat«, når der igen er Geopark Festival.

Der er ingen indhegnet festivalplads med scener, telte og stribevis af merchandise-boder; ikke noget naturligt centrum, men hele det bakkede, naturskønne Odsherred som areal; med en arrangør-gruppe der spænder bredt fra kulturinstitutioner og kunstnere til erhvervsfolk, foreninger og private.

Med 120 arrangementer, fordelt på 70 arrangører over hele Odsherred i dagene 28.- 31. juli, er Geopark Festival en spredt, lidt diffus størrelse, men det er netop charmen og styrken, mener filosof Thomas Burø, Vallekilde, der er festivalens event-udvikler.

– Vi har ikke et naturligt centrum, og vi skal samtidig have et stort orkester af arrangører til at spille sammen, så publikum kommer til at opleve en form for ensartethed i festivalen. Det er en spændende udfordring, men det er også en stor styrke ved festivalen, mener Thomas Burø.

– Ud fra publikums udtalelser kan vi se, at folk elsker autenciteten, charmen, intimiteten ved Geopark Festival. Man kører ud i landskabet og oplever odsingerne i øjenhøjde. Det er kerneidentitet, småt er godt, siger Thomas Burø.

Festivalen blev grundlagt af Odsherred Teater i 2013 som Odsherred Kulturfestival og blev senere til Geopark Festival. Odsherred er optaget i Unescos internationale Geopark-program som den første globale geopark herhjemme. Dermed kan Geopark Odsherred benytte Unescos velkendte tempel-logo og er blevet en del af et internationalt netværk af geoparker.

Geopark Festival er et vigtigt udstillingsvindue for Geopark Odsherred, der fokuserer på samhørigheden mellem landskab, kulturhistorie, kunst og råvarer.

Det ses tydeligt i festivalprogrammet, hvor publikum inviteres med ud på opdagelse i det storslåede istidslandskab, indenfor til events i private hjem og haver, ud på gyngende mark på den inddæmmede Lammefjord, ud ved strand og hav, ind i skoven, inde i og oppe på toppen af en gravhøj, op på Højderygstien og indenfor i kunstens og kulturens univers.

Læs mere om festivallen på www.geoparkodsherred.dk/odsherred/geopark-festival-2016