Vallekilde: I Vallekilde Højskoles billedsal er to konservatorer fra Nationalmuseet i gang med at reparere Troels Trier (den ældres) fire store fresko-malerier og rekonstruere og genopfriske farverne.
Troels Trier udførte de fire store malerier og den øvrige vægudsmykning i Billedsalen, så den kunne indvies i 1930, efter indsamling af penge fra gamle højskole-elever og støtte fra Ny Carlsbergfondet. Nu er fonden klar med en donation på 633.000 kr., der betaler restaureringen.
Mandag den 27. marts kl. 19.30 inviterer Ny Carlsbergfondet til et åbent arrangement, hvor der mulighed for at se de næsten færdig-restaurerede fresker og høre om arbejdet. Ph.d. og forskningskonsulent Tom Hermansen fra fonden fortæller historien bag malerierne i oplægget ”Troels Trier og den store stil. Freskomalerierne på Vallekilde”.
Johanne Bornemann Mogensen, konservator på Nationalmuseet med speciale i malet og udsmykket arkitektur-arv, vil udføre farve-arkæologi på de lysegrå, tidligere brune paneler i Billedsalen.
Desuden medvirker de to konservatorer Lea Høyrup Nedergaard og Camilla Ipsen fra Nationalmuseet, der udfører restaureringen af fresko-malerierne.
Højskolelærer Esben Christensen vil fortælle om højskolens historie.
– Arrangementet er gratis, der er kaffe på kanden og fuld garanti for at gå hjem med en portion nørdet viden om et af egnens mest ikoniske rum, lyder det fra Vallekilde Højskoles ledelse.


Blæser i Gjallarhornet
I de fire vægmalerier tager Troels Trier (den ældre) afsæt i nordisk mytologi, nordiske sagaer og kristendom.
I den første fresko “Hejmdal blæser i Gjallarhornet og kalder aserne op til dåd” advarer gudernes vagtmand for enden af Bifrost, når jætterne angriber, så guderne kan nå at forberede sig på slaget ved Ragnarok.
I det andet billede “Thors kamp med Midgårdsormen” er Thor på fisketur med jætten Hymer og har sat et tyrehoved på som madding – ude i Verdenshavet går Midgårdsormen på krogen.
Men Hymer skærer fiskesnoren over, inden Thor når at slå Midgårdsormen med hammeren Mjølner.
Himlen er på jorden
I den tredje fresko “Haddingsagnet” beskrives sagaen om den danske sagnkonge Kong Hadding.
Og fjerde fresko “Vidundertroen” er et paradis-billede med afsæt i Grundtvigs salme »De levendes Land«. Daværende højskoleelever stod model for kunstneren under arbejdet i 1929.
Troels Trier den ældre (1879-1962) blev født på Vallekilde Højskole, søn af grundlægger Ernst Trier. Han blev uddannet malersvend og kom i 1903 på Kunstnernes Frie Studieskoler. Året efter debuterede han på Kunstnernes Efterårsudstilling og blev senere kendt for landskabs- og ko-billeder i klassisk stil.
Nationalmuseet restaurerede i 2022 Christen Dalsgaards store guldaldermaleri “Ansgar kristner en aser” i Foredragssalen på højskolen, gavlmaleriet “Tyr og Fenrisulven” af Louis Moe på Øvelseshuset, og gavl-udsmykningen “Valkyrierne” inde i Øvelseshuset.
Fire fonde har tilsammen givet næsten 1,2 millioner kroner til restaurering af vægudsmykningerne.