Efter corona-nedlukningen: Spilleglæde ved klassisk festival

Den unge Trio Vitruvi har optrådt i berømte koncertsale som Carnegie Hall og Wigmore Hall.

Alligevel var der ydmyg glæde at spore hos violinist Niklas Walentin, da han tirsdag, på Hempel Glasmuseum i Nykøbing Sjælland, takkede Odsherreds Kammermusikfestival og det lille publikum (kun 35 styk i corona-tiden) for at give mulighed for at optræde igen efter nedlukningens mange aflysninger.

– Det er skønt at spille for et rigtigt publikum, og det er skønt at få lov til at være her i aften. Tusind tak, sagde Niklas Walentin.

Han roste også Mathias Hammer – P2 Koncerten-radiovært og holdkaptajn i »Den klassiske musikquiz« på DR2 – for at bringe klassisk musik ud til publikum i corona-tiden.

Hammer rejste sig fra sin pult nede bagved i Hempels koncertsal, hvorfra han netop sendte direkte til P2-lytterne, og bukkede som tak.

Trio Vitruvi, der har taget navn efter Leonardo da Vincis verdensberømte tegning »Den Vitruvianske Mand«, om de menneskelige proportioner, indledte koncerten med den helt nye, velproportionerede klavertrio »Hymn to three men« af filmkomponist Sune Martin.

Han er kendt for stemningsskabende musik til danske og udenlandske film.

Hans nye hymne vekslede, fra det krystallinsk smukke til det rugende, drama-opbyggende, og malede billeder frem i den indre biograf.

Aftenens program var valgt ud fra, hvad trioen havde lyst til at optræde med efter corona-pausen.

– Vi har glædet os til at spille igen, og vi har valgt musik af Beethoven og Mendelssohn i absolut bedste humør, sagde violinisten.

Man kan kun give ham ret.

I sin luftige »Klavertrio i Es-dur no. 2« fremtryller Beethoven en dejlig solskinsdag; perlende, trillende, livsgnistrende, pulserende og iørefaldende.

Tæt, intenst og virtuost leveret af Trio Vitruvi, der efter pausen spillede Mendelssohns romantiske »Klavertrio i d-mol«.