Den smukt renoverede, nygotiske herskabsstald i røde sten fra 1857 på Dragsholm Slot – et projekt til over 20 mio. kr., med Realdania som afsender på de fem mio. kr. – er indstillet til den eftertragtede Renoverprisen som ét ud af seks projekter.
Prisen uddeles én gang om året til det bedste, samlede renoveringsprojekt i Danmark og er indstiftet af Grundejernes Investeringsfond og Realdania.
Lensbaron Georg Frederik Otto Zytphen-Adelers gamle herskabsstald til heste og kareter har gennemgået en omfattende restaurering og transformation. Kulturarven er bragt med ind i nutiden, og samtidig signalerer bygningen moderne madhus.
Arkitekt Kent Pedersen har været totalrådgiver på projektet, hvor herskabsstalden er blevet omdannet til et kombineret cafe- og butiksområde og reception for slottets gæster, vinrum, grøntsagskammer, og forædling af lokale fødevarer i samarbejde med lokale iværksættere. I køkkenet vil Dragsholm Slot kunne være fødselshjælper for lokale råvare-producenter, der ønsker at forædle deres produkter og skabe små-erhverv.

Tagsten genbrugt i gulv
Den gamle stalddel, med intakte båse og overflader, er fortsat uopvarmet og med stort fokus på det oprindelige udtryk. Farver er genskabt på basis af oprindelige farver. Vognporten og stalden for arbejdsheste er nu blevet til en opvarmet del.

Det har været hensigten at restaurere og genskabe bygningens smukke ydre i sin grundform, dog med tilføjelse af nye, transparente porte.
Indendøre er der tilføjet en mere moderne indretning men med respekt for det arkitektoniske ydre og bygningens ånd. Således er de oprindelige tagsten, der ikke kunne bruges, skåret i skiver og indstøbt i det nye betongulv i receptions-, butiks- og café-delen som udsmykning og en hilsen fra det gamle til det nye.

Etage-adskillelsen er udført i glas, så staldrummet får lys ned fra tagvinduer, og man kan se op mod den kraftige tømmer-konstruktion.
Fest til 100.000 kr.
Alle overflader i de opvarmede rum er energi-optimeret. Terrændæk og etageadskillelse er isoleret, der er monteret forsatsvinduer, og indvendigt er væggene isoleret med gasbeton, så bygningen lever op til forventede krav til et bæredygtigt, bevaringsværdigt hus med en vis alder.

Herskabsstaldens genopståen og fine renovering og transformation har givet et enormt æstetisk og funktionelt løft til hele slotsanlægget, fremgår det i indstillingen til Renoverprisen.
Herskabsstalden åbnede til sankthans 2022 og har været velbesøgt siden. Tæt på bygningen kan gæsterne sidde og nyde udsigten mod slottet og parken. Bygningen i sig selv rummer oplevelser for gæsterne – det arbejdende køkken og food lab er åbent, så man kan følge med, bygningens tagkonstruktion kan ses gennem glaspartiet i loftet, og båsene i den gamle herskabsstald er bevaret.
Vinderen af Renoverprisen modtager en prisstatuette og 100.000 kroner. Pengepræmien er tiltænkt en fest for de involverede parter i projektet. Overskydende penge kan bruges til andet, der er relateret til projektet.