De har deres egen klimaplan

Grøn Pris: Jacob Antvorskov og Charlotte Weitze er nomineret til årets odshædring, for deres helt egen 2023-plan.

Klimaet er også vores ansvar: Par har lavet deres egen 2030-plan

Odsherred: Jeg synes, det er så vældigt.

Sådan siger Jacob Antvorskov om sin nominering til Grøn Pris ved Odshædringen.

– Det er jo altid rart at blive set. Man kan nemlig godt gå og tænke for sig selv, om der overhovedet er nogen, der lægger mærke til det, man gør, siger han.

Charlotte og Jacob er nomineret, fordi de er frontløbere med deres egen 2030 klimaplan, som er forbilledlig og til stor inspiration for alle mennesker. Familien lavede sin egen 2030 plan allerede under Klimatopmødet i København i 2009. Målet var at lave en plan for, hvordan de som familie selv kunne og ville bidrage til at reducerede deres egen CO2 udledning.

Charlotte og Jacob har siden igennem foredrag, interview, bøger, sociale medier og ikke mindst, når man møder dem i deres daglige gang i Odsherred, været forbilleder og inspiratorer, når der er gået i forvejen og har vist, at grøn omstilling ikke bare et spørgsmål om at vente på, hvornår alle de andre gør noget.

Charlotte og Jacob har vist, at grøn omstilling handler om personligt ansvar og alt det, som vi selv kan gøre i vores egne husstande og vores egen hverdag. De har vist, at man kan nå rigtig langt ved at være bevidst om sine valg, og at familiens CO2 udledning kan reduceres ganske betragteligt, samtidig med at man kan være en helt almindelig familie.

– Vi ville jo gerne have, at nogle flere gik med. Vi lavede den her 2030-plan i 2009, og det er lidt ligesom, når man løber om kap med børn. Så tæller man til ti og lader dem spæne af sted, mens man selv står tilbage og kigger efter dem. Den fornemmelse kan vi godt have, og så det rart at opdage, at nogen alligevel har set os og gerne vil løbe med, siger han.

Nu er parret meget spændt på, om det lykkes dem at vinde den grønne pris – og hvis de gør, skal der ikke herske tvivl om, at den får en hædersplads i hjemmet.

Ulla Margrethe Hansen overrakte nomineringen til parret, der har sat deres helt egen klimadagsorden.