Autentiske historiske miljøer i Odsherred med i ny film

Optagelser fra Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland og Malergården i Plejerup med i det aktuelle filmdrama “Ustyrlig” – om det berygtede Pigehjemmet på Sprogø.

Autentiske historiske miljøer i Odsherred med i ny film

Museumsleder Britta Tøndborg (tv.), Museum Vestsjællands direktør Eskil Vagn Olsen og Anneberg Kulturparks direktør Gitte Klausen (t.h.) til gallapremiere på “Ustyrlig”. Privatfoto

I museumssprog kaldes det sommerfuglestøv, når gamle bygninger og omgivelser, for eksempel kunstnerhjem, bærer præg af levet liv, fordi de ikke er blevet gennem-renoveret.

Holdet bag den aktuelle spillefilm “Ustyrlig” – om Pigehjemmet på Sprogø – fandt de autentiske miljøer, der skulle bruges, på Malergården i Plejerup og i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland, det tidligere psykiatrihospital.

Filmen foregår i begyndelsen af 1930’erne, hvor samfundet havde skrappe forventninger til unge kvinders opførsel.

17-årige Maren er vild og ustyrlig og sendes til Pigehjemmet på Sprogø for at blive tilpasset. Men det får modsat effekt.

Og hun får tændt en ny gnist hos Sprogø-pigen Sørine.

De fleste scener blev optaget i og udenfor Malergårdens hovedbygning og i Anneberg Kulturpark med de karakteristiske, historiske bygninger, og til gallapremieren i Imperial, var kulturpark-direktør Gitte Klausen, museumsleder Britta Tøndborg og museumsdirektør Eskil Vagn Olsen med.

I filmdramaet “Ustyrlig” er Malergårdens smukke georgine-bed en vigtig location i flere scener. Ankomsten til pigehjemmet foregår gennem georginerne til haveindgangen. Foto: Britta Tøndborg

– Det er spændende, at vi har bidraget med historiske locations. Og det var megasjovt for de medarbejdere og aktører, der var med, da filmholdet optog hos os, siger Gitte Klausen.

– Det havde været svært at finde autentiske locations anno 1933 til filmen, hvis vi ikke havde været der, siger leder af Malergården, Britta Tøndborg.

Kogekonernes værelser

Optagelserne i efteråret 2021 var hemmelige for at undgå for mange nysgerrige gæster.

I Anneberg Kulturpark foregik en del optagelser om natten, hvor der blev stillet dagslys-lamper op for at styre lysindfaldet, fortæller Gitte Klausen.

Både i kulturparken og på Malergården var det et stort filmhold på 100-150 mennesker.

– Det var en kæmpestor virksomhed, der rykkede ind i 14 dage, siger Gitte Klausen.

I det tidligere psykiatrihospitals køkkenbygning er der på 2. sal små værelser, som kogekonerne brugte.

– Det er noget af det eneste, der står autentisk tilbage fra 1915, siger Gitte Klausen.

I filmen ses hovedpersonen bæltefikseret i en seng i “Betænkningsrummet”. De scener er optaget i ét af kogekonernes værelser.

Fabrik indrettet i vaskeri

Filmholdet byggede psykiatrihospitalets vaskeri – med fliser på væggene og stort vinduesparti – om til den trikotagefabrik, som hovedpersonen arbejdede på, før hun blev anbragt på Pigehjemmet på Sprogø for såkaldt "moralsk defekte" piger.

En fødsels-scene er optaget i Vibehus i Anneberg Kulturpark, hvor der blev stillet en hospitalsseng op på ét af toiletterne i bygningens tårn.

Der er også en scene fra verandaen.

Scener i filmen “Ustyrlig” er optaget i Vibehus i Anneberg Kulturpark. Foto: Marianne Nielsen

I filmen er der lavet en lang række kryds-klip mellem locations i Anneberg Kulturpark og på Malergården, så det ser ud som om, de foregår på Pigehjemmet på Sprogø.

Atelier som spisesal

På Malergården blev Sigurd Swanes atelier af filmeholdet indrettet til spisesal, hvor de anbragte sad ved langborde.

Blå Stue var systue, og Valdemar Rørdams lejlighed var forstanderens bolig.

En optagelse fra Malergårdens Blå Stue, der i filmen er systue på Pigehjemmet på Sprogø. Foto: Britta Tøndborg

Swane-familiens spisestue blev indrettet til konsultationsværelse for overlægen og forstanderinden.

Der er også en vigtig scene i kælderen, hvor vores publikum på Malergården normalt ikke har adgang, fortæller museumsleder Britta Tøndborg.

– Man fornemmer, at nogle ankommer med en båd, og så bliver der klippet til bagsiden af Malergården, hvor haveindgangen er blevet til pigehjemmets hovedindgang, og personerne går gennem vores georgine-bed. Det motiv er også brugt på plakaten.

– Det er sjovt at tænke på, at familien Swane havde en bådebro, hvor der kunne lægge en jolle til, siger Britta Tøndborg.

Museumslederen kalder “Ustyrlig” en stærk og vigtig film, som sætter fokus på en periode, hvor kvinder ikke havde rettigheden til egen krop, og hvor betegnelsen usædelighed kunne bruges i flæng om kvinder.

Malergården i Plejerup optræder som Pigehjemmet på Sprogø i filmen “Ustyrlig”. Foto: Britta Tøndborg