Ung kvinde i spidsen for gammelt hotel

Foto: Claus Rasmussen

Vinhuset // – Når man træder ind på et af landets ældste hoteller. Så skal man kunne spørge og få svar, siger Christina Gastrup Petersson.

Efter godt et halvt år som hotelchef er hun netop blevet udnævnt til direktør for Vinhuset i Næstved, og hun sætter en ære i kende historien på det 236 år gamle hotel midt i byen.

– Det er jo en fantastisk bygning fra 1500-tallet. Den er opført i tre omgange, og rundt omkring på ydervæggene har alle de tidligere ejere sat deres initialer et eller andet sted, fortæller 32-årige Christina Gastrup Petersson.

Gennem årene har skiftende indehavere sat deres præg på hotellet – der indtil 1778 var vinhandel – og nu er det så hendes tur i rollen som direktør. Og kunsten er at finde den delikate balance mellem tradition og fornyelsen.

– Hotellet blev renoveret i 2006. Men vi har stadig nogle af de rigtigt gamle stikkontakter rundt omkring. Det hører med, for det er jo sådan et sted, hvor gulvene skal knirke, og hvor klingerne skal være lidt skæve, siger Christina Gastrup Petersson.

Et samlingspunkt

Den nye direktør er født i Næstved og vokset op med Vinhuset som et samlingspunkt i byen, og sådan drømmer hun om, at det bliver igen.

– Jeg har jo været til suppe, steg og is her som barn, så da chancen bød sig for at arbejde her, kunne jeg ikke sige nej, siger Christina Gastrup Petersson, der har en vision om at gøre Vinhuset til et sted, hvor alle kan komme.

– Det skal både være et sted, hvor man kan holde en god bestyrelsesmiddag, men også et sted, hvor Hr. og Fru Nielsen og børnefamilier kan komme og spise. Vinhuset skal være åbent for alle, og her skal være liv og glade dage – som i gamle dage, siger hun.

Blandt andet har Christina Gastrup Petersson planer om at inviterer indenfor til eftermiddagsdans for seniorer et par gange om måneden, og måske kan deltagere igen komme til at svinge træbenene på hotellets legendariske kobbergulv.

– Det er ærgerligt, at man på et tidspunkt valgte at fjerne det, for det var en del af huset. Men noget af det hænger på væggen, og det vil jeg gerne have lagt igen, siger Christina Gastrup Petersson, der også glæder sig til at fortsætte hotellets samarbejde med byens jazzklubber.

Selvstændigt hotel

I 2011 gik Vinhuset konkurs, men genopstod i maj 2012 som en del af gruppen Danske Hoteller, der driver 16 kroer og hoteller rundt omkring i landet.

På det seneste har områdedirektør Jørgen Bay-Kastrup haft ansvaret for både Vinhuset og Menstrup Kro sideløbende med sit job som direktør for Hotel Frederik d. II i Slagelse.

Pr. 1. april siger han dog farvel til Danske Hoteller for i stedet at blive chef for Hotel Hans Egede på Grønland, og det betyder at de tre hoteller fremover bliver mere selvstændige med hver sin direktør. Men de bliver ikke egentlige konkurrenter.

– Det ene er et byhotel, det andet en landevejskro og det tredje et konferencehotel, så de er vidt forskellige og adskiller sig med både produkter og priser, siger Christina Gastrup Petersson, der har ansvaret for 11 ansatte, 56 dobbeltværelser og et hotel-spøgelse eller to. Efter sigende er der en spøgelse-tjener, der går og dækker op i restauranten.

– Så alt i alt er det en sjov opgave, og jo flere udfordringer jo bedre, siger hun.