En mail med bestilling af en rejse til Shetlandsøerne nåede aldrig frem, fordi den havnede i rejseselskabets spamfilter. Nu står Hanne Kreutz på en venteliste til drømmerejsen til Skotland.
Hanne Kreutz’ historie er et godt og en dårligt eksempel på, hvor vigtigt det er, at kende muligheder og risici, når man handler på nettet: – Jeg så tilbuddet hos Ældre Sagen i Næstved. Derfor er jeg her.
Hun sidder sammen med de to frivillige vejledere Lars Ingelund og Erik Næsager, der har fokus på brug af smarttelefonen og tablet, som er de to enheder flest bruger til dagligdags ting på nettet.

20 år som vejleder
Senior PC-vejledningen har eksisteret siden slutningen af 1990’erne. Egentlig er navnet forældet, men dengang var pc’en omdrejningspunktet og den svære udfordring for den ældre generation.
Erik Næsager har været med i 20 år. Oprindelig var det hans kone, der havde brug for hjælp, og ved samme lejlighed blev han spurgt om, han havde lyst til at hjælpe til.
Stor tilslutning
Næstved Politis tidligere kriminalinspektør, Erik Næsager, er blevet hængende lige siden og han befinder sig godt i fællesskabet blandt 20 andre frivillige vejledere.
Der er kommet en ny generation af ældre, men der er stadig et stort behov. Selv under coronaen i sidste sæson blev godt 200 mennesker serviceret i de gode lokaler i kælderen under Munkebocentret.
– I øjeblikket har vi 107 kursister på otte forskellige hold. De gamle kurser i pc med Word og Excel har ikke så stor tilslutning. Nu har vi til gengæld fuldt hus, når det gælder kurser i iPhone, iPad og de andre smartphone med android styresystem som blandt andet bruges af Nokia og Samsung, siger Erik Næsager.
Sikkerheden er afgørende
– Det begyndte på Lille Næstved Skole, og blev sidenhen flyttet til Munkebo, og her har vi fået rigtig gode lokaler med plads til alle vore kursister, siger Erik Næsager.
De undervises i brugen af de populære og næsten uundværlige smarttelefoner med sidemandsundervisning, og uanset hvilket mærke man har købt, findes en løsning og en vej til at få klaret spørgsmål og problemer.
– Vi har stor vægt på sikkerheden på nettet, og hvordan man garderer sig mod at blive snydt. Det har stor betydning og det er vigtigt at vide, at politi eller andre offentlige myndigheder aldrig kan finde på at ringe til en borger og bede om oplysninger, siger Erik Næsager.
Nyt kursus i Borger.dk
Den pensionerede kriminalinspektør er rystet over de metoder nutidens kriminelle bruger overfor sagesløse borgere.
I marts måned begynder et nyt tiltag fra Senior PC-vejledningen. Det hedder: Din Digitale Hverdag, og består af et kursus på tre gange på hver to timer. Det handler kort fortalt om hjælp til at gå ind på Borger.dk, som er stedet, hvor mange vigtige oplysninger findes.
PC-vejledningen er et selvstændigt tiltag under Ældre Sagen. Tilmelding skal ske til Ældre Sagens lokale kontor i Sct. Jørgens Park på telefon 5572 3800 dagligt kl. 9.30-12.
Medlemskab er ikke nødvendig og kurserne er gratis. Der kan dog forekomme egenbetaling til materialer.
