Ukrainere kan mødes i Folkets Hus

Samlingssted. Benny Jakobsen ejer Folkets Hus og her er han parat til at ryste ukrainere sammen. Døren er åben en gang om måneden, hvor alle ukrainske voksne og børn er velkommen.

Nyt samlingssted for ukrainere
Foto: Dorte Rye Silbo

Næstved: Det ukrainske flag er købt, og det bliver hængt op med det samme i Folkets Hus på Slagelsevej 9. Den opgave fikser Benny Jakobsens fem ukrainske venner – for uden deres opbakning kunne det nye koncept ikke være muligt.

I Folkets Hus er der rig mulighed for en pot billard. Her dyster det ukrainske ægtepar Julia og Oleksii mens Ivan ser på. Foto: Dorte Rye Silbo

– Jeg kan så godt lide det ukrainske folkefærd og synes situationen er synd for dem. Derfor vil jeg gerne byde alle ukrainere velkommen til at mødes her i Folkets Hus, fortæller Benny Jakobsen.

Han har tidligere brugt lokalet til udlejning, og bor selv i et hus i nærheden.

Ukrainere kan benytte fælleshuset

Rammerne var der og lokalerne stod alligevel ubenyttet. Benny Jakobsen betaler for el og varme og finder sponsorer som for eksempel Rema 1000, der gerne vil give kaffen.

I Folkets Hus er alle ukrainere velkommen til at mødes og være fælles om husets faciliteter. Man kan spille musik, lave mad sammen og i det bagerste lokale er der billardbord og en mindre afdeling med mulighed for at træne med vægte. Eller der kan lægges op til en fællestur gåtur i Herlufsholmskoven.

Benny Jakobsen er omringet af sine ukrainske venner, parret Oleksii (tv) og Juila, Marta med sin datter Veronica og Ivan. I baggrunden anes det ukrainske flag, som netop er købt til anledningen. Foto: Dorte Rye Silbo

Salg af kreative ting

Ukrainske Marta er på besøg med sin datter Veronica på tre år. Hun er en del af teamet, der bakker op om Benny Jakobsens projekt. Hun byder med det samme ind med en idé.

Marta forklarer på engelsk. Hun taler ikke dansk, men forstår en del qua sit arbejde i Plusbutikken ved Affaldsplus.

Hun er meget taknemmelig for danskernes venlighed, og bor i landet sammen med sin mand. Marta kunne godt tænke sig at blive i Danmark.

Urainske Julia (tv) og Marta med datteren Veronica møder hinanden for første gang i Folkets Hus, men de er begge en del af teamet i projekt samlingssted for ukrainere. Foto: Dorte Rye Silbo

– Jeg kunne godt tænke mig, at vi sammen med vores børn laver kreative ting i Folkets Hus, som vi kan sælge og bagefter sende pengene til Ukraine, fortæller Marta. Benny Jakobsen bakker straks op og roser idéen.

Hjælpen fra vennerne er vigtig

Benny Jakobsen vil gerne fremhæve, at uden de ukrainske venner, som han primært har mødt i Plusbutikken, ville samlingsstedet ikke blive til noget.

– Jeg er glad for de gerne ville være med, og håber at mange ukrainere vil benytte sig af mulighederne i Folkets Huset. Han har selv boet ni år i Estland, så han ved, hvad det vil sige at komme til et fremmed land.

Benny Jakobsen har i mange år været glad for vægttræning og har derfor indrettet en lille afdeling med træningsudstyr, som kan benyttes af deltagerne i samlingsstedet. Foto: Dorte Rye Silbo

Der er i det hele taget lidt af en iværksætter gemt i Benny, der blandt andet har drevet pizzaria, og så var det forresten ham, der fik Muay Thaiboksning til Danmark og åbnede det første sted i København.

Sommer i gårdhaven og busture

De ukrainske venner har fjernet ukrudt i gårdhaven, så den den bliver hurtig klar til sommer. Der skal sættes borde og stole op til brugerne.

– På sigt kunne jeg godt tænke mig at søge nogle fonde, hvor pengene skal bruges til en fælles bustur for eksempel til Møns Klint, tilføjer Benny Jakobsen.

De øvrige venner, der er med i front i Folkets Hus er Julia, der kom til Danmark i marts og gør en ihærdig indsats for at lære at tale dansk på Sprogskolen. Hun glæder sig over at have fået et rengøringsjob på en skole i Kastrup. Julia bor sammen med sin mand Oleksii og parrets lille søn Yelysei.

Oleksii arbejder som landmand sammen med gruppens femte medlem, Ivan, der i øvrigt er den første ukrainer, som Benny Jakobsen stiftede bekendtskab med.

Et brev er blevet oversat, så ukrainere kan læse om samlingsstedet i Folkets Hus. Foto: Dorte Rye Silbo

Hvis du har lyst til at mødes med andre ukrainere er du mere end velkommen til at møde op i Folkets Hus. Det er den sidste tirsdag i måneden kl. 14-19. Benny Jakobsen kan eventuelt kontaktes på bennysborg@gmail.com