Skills er gået i gang med flere lokale deltagere

Konkurrence: Dette års udgave af Skills foregår i Fredericia.

Skills er gået i gang med flere lokale deltagere

Mathilde Møller Sørensen deltaget i Skills i Fredericia. Privatfoto

Lige nu er DM i Skills 2023 skudt i gang. Det foregår 2-4. februar i Fredericia, og der er flere deltagere fra Næstved.

DM i Skills er Danmarksmesterskabet for unge, der er under erhvervsuddannelser. I år er en af de mange deltagere Julie Dines Nielsen, som er skiltetekniker og er i lære hos Tintshop ApS i Næstved, her laver man blandt andet skilte til biler, facader og vinduer.

Julie Dines Nielsen fortæller, at hun har valgt at deltage i dette års DM i Skills for blandt andet at vise faget frem og for at vise, hvad man egentligt laver som skiltetekniker.

– Jeg plejer at sige, at vi laver alt med folie og klistermærker, siger Julie Dines Nielsen.

René Neerup Mariager, som er indehaver og stifter af Tintshop ApS, fortæller, at han blandt andet ansætter elever, fordi der er for få i faget, som tager elever, og branchen har brug for at få tilført nye dygtige unge mennesker.

– Julie er på lige fod med alle de andre medarbejdere, og hun får lov til at arbejde selvstændigt og med masser af ansvar. Kunderne ser hende som en helt almindelig medarbejder, og de tror ikke hun er elev, siger René Neerup Mariager.

Er der hjemme

Tobias Preilev Hansen fra Næstved, er forsvarende Danmarksmester som bygningssnedker. Tobias Preilev Hansen har vundet Danmarksmesterskabet i Skills to gange i træk i 2020 og igen i 2022. Tobias Preilev Hansens to sejre har kvalificeret ham til EuroSkills, Europamesterskabet i Skills, som til september i år skal foregå i Polen.

Tobias Preilev Hansen er i øjeblikket bygningssnedker hos Mester Madsen A/S, hvor han arbejder på halv tid, med 20 uger fri indtil han skal til EuroSkills. Tobias Preilev Hansen fortæller, at virksomheden han arbejder for, sender ham en opgave hver anden uge, som skal laves. Det giver ham muligheden for selv at styre sine arbejdstider, så længe han får lavet opgaven til tiden. Tobias Preilev Hansens bruger nemlig meget af sin fritid på at træne til europamesterskabet.

Sponsor

I forbindelse med Tobias Preilev Hansen træning, bliver han sponsoreret af KPK Døre og Vinduer. Sponsoratet giver Tobias Preilev Hansen mulighed for at rejse rundt i verden, hvor han har mulighed for at lære om forskellige håndværkstraditioner og skabe sig en masse bekendtskaber inde for faget.

– I fremtiden, efter Skills, vil jeg gerne besøge nogle bekendte, jeg mødte på mine rejser til Belgien og Tyskland. De er superflinke, siger Tobias Preilev Hansen.

Tobias Preilev Hansen er fra Næstved og er i øjeblikket bygningssnedker hos Mester Madsen A/S. Han deltager i Skills og er forsvarende europamester. Privatfoto

Udover at rejse i fremtiden har Tobias Preilev Hansen også gjort sig andre tanker.

– Der er en aldersgrænse på Skills, så i år er det sidste år, jeg er med. Men jeg kunne godt tænke mig stadig at arbejde med Skills, måske som hjælpedommer. Danmarksmesterskabet i Skills kommer til Roskilde næste år, det glæder jeg mig til, der skal min skole blandt andet hjælpe en del til, siger Tobias Preilev Hansen.

Efter EuroSkills Tobias Preilev Hansen, at han skal tilbage til en normal hverdag, hvor han vil bruge tid i den virksomhed, hvor han er ansat i. Udover det har Tobias Preilev Hansen ikke gjort sig andre tanker om fremtiden, da han på nuværende tidspunkt primært tænker på europamesterskabet.

Mathilde er klar

Mathilde Møller Sørensen uddanner sig til blomsterdekoratør. Hendes talent er så stort, at hun er udtaget til DM i Skills 2023.

Når DM i Skills 2023 skydes i gang bliver det med deltagelse af Mathilde Møller Sørensen fra Næstved. På Roskilde Tekniske Skole er hun i gang med træningen til mesterskabet:

– Vi træner bl.a. i kompositioner af buketter. Når jeg går i gang med en buket, starter jeg med at forestille mig, hvordan den færdige buket skal se ud. Så vælger jeg de rigtige materialer og bygger buketten op oppefra og ned, forklarer Mathilde, mens koncentrationen lyser ud af hende, siger hun.

Fedt for Mathilde – og for butikken

Mathilde har læreplads i Den Grønne Butik – en blomsterbutik, som ligger ved Næstved Havn. Butikken ejes af Signe Clausen, og det er første gang, at en elev fra butikken skal til DM i Skills.

– Mathilde er rigtig dygtig fagligt, og hun kan sit håndværk. Derudover er hun meget kreativ, og det er fedt for hende, at hun skal med. Det er også godt for min butik. Folk ved jo godt, hvad DM i Skills er, så det smitter af på os, når vi har en elev, der skal med, siger hun.

Konkurrencerne bliver afgjort lørdag