Sådan ser du nye boliger før andre

Ejendoms  -mæglerne kan have drømmehuset i butikken, selv om den endnu ikke er annonceret til salg.
Ejendoms -mæglerne kan have drømmehuset i butikken, selv om den endnu ikke er annonceret til salg.

SORØ: Den bedste måde en boligkøber kan holde sig orienteret om nye boliger til salg, er at være skrevet op i mæglerens køberkartotek, så man får besked, så snart de nye boliger bliver annonceret til salg.

Men nu medfører nye regler om energimærkning af boliger til salg, at boligkøbere, der gerne vil være et skridt foran og se de nye boliger før andre, skal ændre lidt på fremgangsmåden, oplyser EDC Sorø Ejendomshandel i Sorø.

De nye regler, som trådte i kraft den 1. juli, indebærer, at boliger ikke må annonceres, før der er udarbejdet et energimærke. Energimærket indikerer på en skala fra A – G, hvor store energiudgifter der er ved ejendommen, og ligner i øvrigt det energimærke som kendes fra hårde hvidevarer.

Det er en byggesagkyndig eller en energikonsulent, der udarbejder energimærket. I mange tilfælde medfører det, at der kommer til at gå lidt længere tid fra, boligen sættes til salg hos ejendomsmægleren til, at mægleren kan begynde markedsføringen af den nye bolig.

Jens Christensen, der er statsaut. ejendomsmægler og valuar hos EDC Sorø Ejendomshandel i Sorø har et tip til de boligkøbere, som gerne vil være blandt de første til at se de nye boligtilbud.

– De ændrede regler om energimærkningen vedrører kun annoncering, og vi kan således godt begynde salgsarbejdet i butikken. Her har vi både kendskab til de nye boliger og materiale om boligerne, så vil man gerne være foran andre boligsøgende, anbefaler jeg, at man kommer forbi butikken og spørger mægleren, om der er kommet nye boliger til salg, som endnu ikke må annonceres. Det kunne jo ske, at der var lige præcis den ejendom, som kunden søger, siger han og tilføjer, at det generelle billede i dag er, at køberne er længere tid om at slå til end tidligere, fordi udbuddet er så stort.

De fleste boligkøbere skal ud og se mange ejendomme, før de føler sig sikre nok til at skrive under. Men der er undtagelser.

– Når det er særligt attraktive ejendomme, der kommer til salg, så bliver de af og til solgt på ganske kort tid, og i disse tilfælde kan det være af afgørende betydning, om man får kendskab til boligen som den første eller først, når ejendommen kan annonceres efter nogle dage, oplyser Jens Christensen.

Energimærket skal udarbejdes for énfamiliehuse over 60 kvadratmeter samt ejerlejligheder og andelsboliger. Det er gyldigt i fem år, og samme energimærke kan anvendes ved flere salg inden for perioden.