Penge til fællesskab giver hårrejsende historier

Foreningen Næstved by Peoples nye initiativ hedder Livtag. Målet er at mødes i et fællesskab og fortælle om oplevelser og uhyggelige hændelser gennem tiden i Næstved. Projektet bakkes op med 50.000 kroner af Velliv Foreningen.

Penge til hårrejsende historier
Foto: Dorte Rye Silbo

Rammerne er eminente og Simone Kiær Jensen, der er tovholder i den frivillige forening Næstved by People i Kulturhuset Boderne, synes ideen er genial.

Etnolog Kamilla Glyholdt er medlem af menighedsrådet i Sct. Mortens kirke, og hun vil gerne være med til at danne et fællesskab med fokus på det lokale i Næstved. Derfor tog hun initiativ til projekt Livtag.

Kamilla Glyholdt (tv), Cathrine Riegels Gudbergsen, Kaare Johannesen og Simone Kiær Jensen foran indgangen til Kulturhuset Boderne, hvor projekt Livtag har sin debut 16. februar. Foto: Dorte Rye Silbo

Et fællesskab om spændende historier

Projektet går ud på, at samles om uhyggelige historier fra Næstved i Kulturhuset Boderne på Sct. Peders Kirkeplads 8.

– Målet er, at få samlet så meget og så spændende ting fra borgerne som muligt. Ønsket er, at vi til sidst kan udgive historierne i mindre bøger. Jeg synes, Næstved by People er et fantastisk projekt og Simone er en meget sød pige. Derfor var Kulturhuset Boderne perfekt, fortæller Kamilla Glyholdt.

For at det hele kan lade sig gøre har Kamilla Glyholdt søgt penge til projektet, og det er nu lykkes at få en støtte fra Velliv Foreningen.

Velliv donerer 50.000 kroner

– Som kunde i pensionsselskabet Velliv er man automatisk medlem af Velliv Foreningen. Den arbejder for at flere mennesker får et godt liv med overskud, fortæller Cathrine Riegels Gudbergsen.

Hun er bestyrelsesmedlem i Velliv og på besøg i Kulturhuset Boderne med en check på 50.000 kroner.

– Overskuddet af Velliv foreningens investeringer udbetales blandt andet som støtte til projekter, der fremmer mental sundhed. Og det mentale fællesskab, som der her er tale om, vil vi gerne bakke op om, fortsætter Cathrine Riegels Gudbergsen.

– Jeg er vild med det frivillige, der kommer nede fra og blomstre op, tilføjer hun.

Kendt historiker vil lege med

Historiker og forfatter Kaare Johannesen ved, hvordan man finder historier. Han er inviteret til at lege med, og som en gammel Næstved-dreng, har han byen i hjertet.

– Jeg kan godt se pointen med, at der også er et slutprodukt. I virkeligheden er det egentlig ikke os men byens borgere, der skal fortælle historier. Jeg skal være katalysator og motivere folk til at komme, fortæller Kaare Johannesen.

– Som historiker kan jeg ikke undgå at tænke på det store projekt i 1800-tallet, hvor folk rundt i landet fortalte om deres identitet. Det er i virkeligheden lidt det samme for: Hvad er Næstveds sjæl?

Der skal fortælles gode, skræmmende og nervepirrende historier fra Næstved i Kulturhuset Bodernes eminente rammer. Tovholder i Næstved by People Simone Kiær Jensen (tv) ses i Vestfløjen sammen med historiker Kaare Johannesen, initiativtager til projekt Livtag, Kamilla Glyholdt og Cathrine Riegels Gudbergsen fra Velliv Foreningen, der har doneret 50.000 kroner til Livtag. Foto: Dorte Rye Silbo

Der er plads til alle

Torsdag 16. februar kl. 19-21 har Livtag sin debut og alle er velkommen. Der er kaffe og kage, så bare mød op. Det er ikke nødvendigt at melde sin ankomst. Livtag fortsætter de følgende fem torsdage, og man behøver ikke at deltage hver gang.

Kaare Johannesen er klar med et oplæg, og det er nu deltagerne kan fortælle om egne erfaringer, oplevelser eller beretninger, om uhyggelige hændelser i Næstved. Det kan være spøgelseshistorier, uhyggelige steder, uopklarede mord, skrækindjagende huse – og meget andet.

Kaare hjælper med at få nogle af dem skrevet ned.

– I Næstved by People håber vi på, at bidrage til det lokale fællesskab og samhørighed. At samles om det der binder os sammen. At danne bånd på tværs, og styrke vor lokale identitet. Samtidig håber vi, at også gæster i byen vil finde den udgivelse, der måtte komme lige så spændende og underholdende som os.