Knap er undertegnede trådt inden for lågen til kolonihavehuset i haveforeningen Ellevang i Næstved, hvor gruppen »Er du mand« sommeren over mødes hver anden onsdag. Mon journalisten har tænkt sig at skrive sandfærdigt, er spørgsmålet der hurtigt rejser sig. Jeg har ikke tænkt mig andet, forklarer jeg, mens jeg hilser på de fem modne mænd, der er samlet om bordet.
Havemøblerne står fortsat i skuret, for den ene af grupens ledere, Bjarne Jensen, er kommet til at ødelægge låsen til skuret, indrømmer han. Derfor er seks polstrede spisestuestole trukket ud på den grønne plæne.
»Er du mand« er et forløb, som så småt begyndte sidste år på opfordring af en mand, der kendte til »Mændenes Hus« på Stevns, hvor knap 100 mænd har deres gang i et hus med værksteder, spil og rum til snak – kun for mænd. Sådan et uformelt samlingssted ville være godt at have i byen. Det er Næstved Kommune, som står bag »Er du mand«, og kolonihavehuset, som de låner sommeren over, er Frivillighedscentrets.
Tilbage til fordommene.
Om det er berettiget eller uberettiget, at journalister får skyld for at lyve i spalterne, må andre bedømme. Undertegnede ser nu også rar og troværdig ud, lyder det ved bordet.
Jeg er dog ikke bedre, end at jeg taget min egen fordom med. En gruppe kun for mænd – og endda med den spørgende titel« Er du mand« – indebærer i min fordomsfulde verden straks en flok bajere på bordet, og jeg har da også lovet at komme hjem med et billede af mænd, der drikker Grøn Tuborg, eller hvad der ellers står på etiketten.
Det sker dog ikke, for i kolonihaven bliver der ikke drukket bajere.
– Vi fik en enkelt øl, sidst vi mødtes, hvor vi grillede pølser, men vi kommer ikke til at sidde her og drikker. Det er sgu nul bajere, siger Bjarne Jensen.
I stedet serveres der orangeflager og skærekage med flere kander kaffe til. Øllene har ikke noget at gør her, og det har måske noget at gøre med det forum, mændene mødes i. Den uformelle ramme er skabt som et rum til dybe snakke.
Ingen skal komme at sige, at mænd ikke kan tale om skilsmisser, kræftsygdomme og andre af livets store knaster, som efterlader mærker for livet. »Er du mand« er på mange måder et opgør med tanken om, at mænd ikke kan håndtere livets store kriser.
Samtalen over kaffen bevæger sig i retning af, hvordan mange mænd håndterer skilsmisser. Fortroligheden er stor mellem mændene.
– Der er rummelighed til åbne snakke her, siger Bjarne.
Tit kommer skilsmisser samtidig med fyring, mener en af mændene, og så ryger mænd ned i et hul med morgenbesøg på værtshuse og dårlige venner over billardbordet. Modtrækket er for eksempel som her at møde andre mænd og få snakket om det, der gør ondt inderst inde, og som mænd kan være for stolte til at anerkende.
– Hvor vil du for eksempel gå hen, hvis du bliver skilt, spørger Bjarne Jensen hen for sig selv.
Svaret kan være til «Er du mand«.
– Det er en måde at kompensere for, at kvinder er bedre til at interagere kvinde til kvinde, end mænd er mand til mand, mener Kim Christensen, som nyder mandefællesskabet i haven.
Ud af »Er du mand« er venskaber begyndt at tage form. Stort set hver fredag aften mødes Kim Christensen og Bjarne Jensen på Kongebryg i Næstved for at lytte til livemusik.
– Vi har begge en passion for rockmusik, opdagede vi, forklarer Kim Christensen.
De fem mænd, som i dag er med i haven, kommer med vidt forskellig erhvervsmæssig baggrund, og det ser Kim Christensen som en styrke for fællesskabet. Han er selv tidligere journalist, mens bordet også tæller en isenkræmmer, to tidligere tjenestemænd og en, der har været pensionist så længe, at det efterhånden er titlen.
Der er dog plads til flere i haven, og det gør ikke noget, hvis de kan trække aldersgennemsnittet lidt ned, indskyder Bjarne Jensen, som får opbakning fra Kim Christensen.
– Vi tror, der er et stort behov for sådan et fællesskab her til midaldrende mænd, der bliver skilt.
Næste gang, der er kaffe på kanden i kolonihaven, er onsdag 1. august fra klokken 15 til 17. Adressen er Ellevang 93.