Lokale bosniere takker for 30 år i Danmark

I lørdags markerede det bosniske lokalsamfund i Næstved 30 år for deres ankomst i Danmark.

Lokale bosniere takker for 30 år i Danmark

Aftenens stod blandt andet på fællessang med både dansk og bosnisk nationalsang.

Aftenens værtinde Amra Muhedinovic bød forsamlingen velkommen og aftenen indledtes med, at gæsterne sang henholdsvis den danske og bosniske nationalsang. Derefter blev der afholdt to taler.

Hele aftenens program skulle markere 30-året for ankomsten af de bosniske flygtninge i Danmark og Næstved-området. Markeringen blev afholdt i Holme-Olstrup Forsamlingshus.

Aftenens ene taler, Midhad Mehanovic. Privatfoto

Flygtninge

Den første tale blev holdt af Midhad Mehanovic, der som teenagedreng ankom til Danmark som ung, og dermed var en repræsentant for mange af de flygtninge, der var midt mellem børne- og voksenlivet, og som på mange måder oplevede den største forandring i tilværelsen.

Den anden tale blev holdt af Jette Johnsen; tidligere kommunaldirektør i daværende Holmegaard Kommune og koordinator mellem kommunen og Center Fensmark – en nyopført flygtningelandsby – hvor 175 flygtninge fra Bosnien-Hercegovina flyttende ind i 1993

Særligt talen af Jette Johnsen bragte smilet frem hos forsamlingen, da hun genfortalte historier og anekdoter fra bosniernes første tid i Fensmark.

Aftenens anden taler, tidligere kommunaldirektør i daværende Holmegaard Kommune, Jette Johnsen. Privatfoto

Udover sin koordinerende rolle blev Jette og hendes mand Ib kontaktfamilie for en familie på fire medlemmer. Gennem gensidige besøg fik de et godt indblik i flygtningenes baggrund og den usikre hverdag, en flygtningestatus medfører. Derfra blev kontaktfladen udvidet til de øvrige familier, og derfor er Jette og Ib kendte og vellidte blandt de fleste med bosnisk baggrund i lokalsamfundet.

Kalder Danmark for hjem

Programmet blev afsluttet med en fællessang om flygtningetilværelsen ud fra et børneperspektiv, som blev skrevet for 30 år siden af en centerbeboer ved ankomsten til Danmark.

Efter det formelle program var der fællesspisning og livemusik til de sene nattetimer.

I alt deltog omkring 130 voksne og børn til markeringen. Størstedelen af dem var forhenværende flygtninge, som boede i Center Fensmark, men der var også en del, som havde boet på centre andre steder i Danmark, og som kom til Danmark på forskellige tidspunkter. Fælles for dem alle er, at de i dag kalder Danmark for hjem, og er en integreret del af lokalsamfundet i Næstved Kommune.

Aftenen blev organiseret og gennemført på vegne af lokale bosniere i Næstved-området og med Amir Dubica som initiativtager.

jfm

På den midterste kage står der på bosnisk: 30 års bopæl i Danmark. Privatfoto