Kendt portrætmaler i spidsen for kommende udstilling på Koldinghus

Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER, Anna C. Møhl
Thomas Kluge har længe drømt om en med titlen »Det europæiske hus«. I 2020 bliver drømmen til virkelighed på Koldinghus. Foto: Jens Wollesen
Thomas Kluge har længe drømt om en med titlen »Det europæiske hus«. I 2020 bliver drømmen til virkelighed på Koldinghus. Foto: Jens Wollesen All rights reserved! Jens Wollesen +4520471563

Thomas Kluge er ved at forberede det, der længe har været en stor drøm for ham.

En udstilling med titlen »Det europæiske hus«.

Egentlig var det meningen, at den skulle åbne på Kronborg, men det kan ikke lade sig gøre. I stedet kan man træde ind i det europæiske hus på Koldinghus i 2020.

Thomas Kluge vil have det europæiske hus ud af kunstmuseerne og ind i historiske omgivelser.

– Kig på billederne og ikke alt mulig andet hurlumhej. Kunsten refererer tit til sig selv og diskuterer, om den er moderne eller umoderne. Om den er gul eller blå. Om jeg kom ind på Kunstakademiet eller ej. Se på værkerne og ikke, om det er gjort før eller ej. Jeg vil gerne skabe et rum, hvor publikum blander sig. Nok er det elitært, men det skaber en mulighed for at have en mening om kunsten. Mine billeder er formmæssigt inspireret af historie og derfor skal »Det europæiske« hus ikke på museum, siger han.

Thomas Kluges næste udstilling kommer til at handle om Europas fald.

Migrantstrømmene fra Afrika, Brexit, Putin og Kinas tiltagende magt.

– Engang troede vi, at globaliseringen ville gøre verden til et bedre sted. Vores vidunderlige verden skulle bredes ud til de, vi tidligere havde undertrykt. Det gør ondt på os at indse, at paradiset ikke ligger lige om hjørnet, og nu lukker vi os om os selv igen, siger portrætmaleren.

Thomas Kluge bliver kaldt alt fra detaljens mester til kunstens grimme ælling.

– I kunstens verden kan man tillade sig at snyde. Man kan sælge lort på dåse og sand i Sahara. Jeg vil være skrædderen, der laver tøj til Kejserens Nye Klæder.