Droner skal afsløre fejl i varmeledninger

Foto: Mogens Lorentzen

Natlig overflyvning af Næstved med droner skal nu afsløre varmespild og lækager på fjernvarmenettet. Det er Næstved Varmeværk, der tager den ny teknik i brug.

Næstved Varmeværk har i årevis termograferet sit ledningsnet for at konstatere, om der er lækager. Det er hidtil foregået med en bil, der kørte rundt i byen. Men som noget nyt skal en drone flyve rundt om natten og tage billeder af ledningsnettet.

– Med den nye teknik forventer vi en bedre billedkvalitet, så vi nemmere kan finde eventuelle lækager. En drone vil også kunne komme steder, som en bil ikke kan, eksempelvis i baggårde. Termograferingen skal foregå om vinteren, hvor det er koldt og varmeudstråling fra vores ledningsnet meget tydeligt kan ses på termiske billeder, siger driftschef Gert Jensen fra Næstved Varmeværk.

Den store temperaturforskel afsløres på billederne. Fjernvarmevandet er helt op til 90 grader varmt, mens udetemperaturen ofte er under nul. Billederne tages om natten, hvor temperaturforskellen er størst, og det betyder en bedre billedkvalitet.

Dronen vil flyve rundt i perioden 15. januar til 15. februar i cirka 100 meters højde. Flyvningerne foregår fra klokken 23 til 06, og varmeværket vil orientere beboerne om, hvornår de enkelte områder overflyves.

Droneflyvningen sker med et termisk kamera, det vil sige et teknisk kamera, som kun viser varmeforskelle på genstande. Der er altså ingen almindelige filmoptagelser, hvor mennesker eller andre aktiviteter kan genkendes.

Næstved Varmeværk taber cirka 18 procent af energiforbruget i ledningsnettet. Søgning efter lækager skal bruges til at finde rørstrækninger, der trænger til vedligeholdelse – læs isolering.