Daginstitution ramt af skimmelsvamp: Børnene bliver genhuset i nærheden

Kornblomsten er ramt af skimmelsvamp efter en vandskade. Modelfoto
Kornblomsten er ramt af skimmelsvamp efter en vandskade. Modelfoto

Alle børn og medarbejdere i daginstitutionen Kornblomsten på Ejlersvej i Næstved bliver genhuset, efter at der er konstateret skimmelsvamp over det normale flere steder under institutionens gulvkonstruktion.

Der er ligeledes foretaget prøver for skimmelsvampesporer i støvet på et par vandrette overflader. Og her er der også fundet en mindre koncentration af skimmelsvamp over det normale. Det sker efter institutionen tidligere har været ramt af flere vandskader.

Næstved Kommune ønsker at sikre, at børn og medarbejdere opholder sig i sunde lokaler, og derfor bliver Kornblomstens to vuggestuegrupper genhuset fra mandag den 7. oktober i nyrenoverede lokaler på Kildemarksvej 65.

Kornblomstens to børnehavegrupper bliver genhuset fra tirsdag den 8. oktober 2019 i lokalerne i den tidligere byggelegeplads Kilden, som ligger ved siden af Kornblomsten.

Indtil genhusningen af børn og medarbejdere er gennemført, vil alle aktiviteter så vidt muligt ske udendørs eller i lokaler, der ikke er ramt af skimmelsvamp, og samtidig vil der blive sikret ekstra rengøring i Kornblomsten. Herefter vil der ske en større renovering af Kornblomstens lokaler, før børn og medarbejdere igen kan flytte tilbage.

Elise Dittmann, områdeleder for dagtilbudsområde Øst, fortæller, at det drejer sig om tre forskellige vandskader, som man troede var blevet repareret, men de opdagede at der stadig var noget galt.

Undersøgelserne blev sat i værk i sidste uge, og rapporten kom torsdag, hvorefter man reagerede prompte, som hun siger

– Jeg vil gerne understrege, at der er tale om små koncentrationer af skimmelsvamp, men vi tager ingen chancer, når det gælder vores børn og medarbejdere – derfor tager vi naturligvis situationen alvorligt. Jeg er rigtig glad for samarbejdet med Ellebækskolen, dagplejen og kommunens tale- og hørekonsulenter, som hjælper os i en periode, så børnene kan blive genhuset i nærområdet. Og jeg er meget taknemmelig for mine medarbejdere, der smøger ærmerne ekstra langt op i disse dage, siger Elise Dittmann.

Skimmelsvampen er ikke kommet op i huset, men er kun fundet under gulvet og i støvet i lokalerne.

Elise Dittmann har skrevet til forældrene på intranettet, og børnene bliver informeret på mandag. Hun forventer ikke, at det vil skabe nogle problemer.

– Børnene vil nok bare se det som en udflugt, siger hun.

Tidsplanen for renoveringen af daginstitutionen Kornblomsten er ikke på plads endnu, men når børnene er flyttet, skal lokalerne ryddes og gulvkonstruktionen fjernes. Derefter skal lokalerne udtørres og genopbygges.

Signe Vind, teamleder i Center for Trafik og Ejendomme, fortæller, at det var et defekt rør i et teknikrum, som gennem længere tid har stået og sevet – hvor længe vides ikke.

– Vi kunne se, at gulvet begundte at rejse sig, siger hun.

Det er en trækonstruktion på et betongulv med linoleum ovenpå, og skimmelsvampen blev opdaget, da der blev skåret hul i gulve.

– Der er grobund for skimmel, når det er varmt vand, siger Signe Vind.

Det er meldt som en forsikringssag.