Byorkester er klar til den store nytårskoncert

De senere år med corona har taget hårdt på Musikforeningen Urania. Medlemmer er faldet bort, og nytårskoncerter er blevet aflyst. Nu endelig på søndag er Næstved Byorkester klar igen.

Uranias musikere er klar til nytårskoncert på søndag

– Det er sundt at blive ældre – for jo flere fødselsdage du holder, desto ældre bliver du…

Sådan lyder det fra Torsten Victor Hansen, mens han smiler. Han er orkesterleder for Urania Tyrolerorkester, og er samtidig en del af Næstved Byorkester, som er aktuelle med årets nytårskoncert. 30 voksne mennesker med hang til at spille god musik sammen stiller op på scenen i koncertsalen på Kasernevej 17, som er den bygning som tidligere var kantine på GHR kasernen.

Avisen besøger Musikforeningen Urania i et fredagsforum, hvor PHD-bandet er friske til at afbryde kaffepausen for at spille et nummer. PHD står for Pensionist Hele Dagen, så de har tid nok, og så alligevel er der kun en uges tid til nytårskoncerten.

Orkesterleder for tyrolerorkesteret Torsten Victor Hansen (tv), Ulla Sejersbøl, orkesterleder i Næstved Byorkester og formand for hele Musikforeningen Urania, Henrik B. Mortensen, ses her til et fredagsforum. De glæder sig til søndag, når Musikforeningen Uranias Byorkester har nytårskoncert. Foto: Jan Jensen

Coronaen ramte hårdt

Den regnes for årets højdepunkt, og de senere år har den ligget helt eller delvist underdrejet på grund af pandemien og de mange restriktioner.

Byorkestret er et harmoniorkester – det vil sige blæserorkester bestående af fløjter, klarinet, saxofon, trompet, basun, tuba og slagtøj. Foto: Jan Jensen

Formanden for musikforeningen Henrik B. Mortensen fortæller, at coronaen har været meget tæt på. Foreningen har mistet flere medlemmer de senere år, og coronaen er skyld i et par dødsfald.

Heldigvis er der stadig mange med i fællesskabet, som blev dannet for 139 år siden. Musikforeningen Urania er Danmarks ældste arbejderorkester og 80-årige Jacob Clausen er alderspræsident. Han er ikke med denne fredag, men hans venner fortæller med stolthed, at Jacob Clausen er tidligere glasmager og var med til at producere de glasinstrumenter, som blev indviet på Holmegaard Glasværk i 1975.

Musikforeningen Urania har rundt regnet 40 medlemmer, og der øves flittigt. Her et – desværre lydløst glimt – fra fredagsforum. Foto: Jan Jensen

Kom og vær med…

Med i foreningen anno 2023 hører foruden det store byorkester også Tyrolerorkestret, Big Bandet og Glasorkestret/fanfaregruppen.

Gennemsnitsalderen er for tiden 67,6 år, og der er plads til at den udvikler sig i begge retninger, for alle musikglade mennesker er velkommen, hvis de spiller et instrument. Lige for tiden er der brug for en el-bas, ligesom Byorkestret mangler en trommeslager.

Nye mulige medlemmer er velkommen til at kigge forbi Kasernevej 17 mandage og onsdage aftener. Her er der altid nogle der øver.

Næstved Byorkester har Nytårskoncert søndag 29. januar kl. 14-16.30 på Kasernevej 17, Næstved.

Filmmusik og champagnegalop

Koncerten på søndag 29. januar kl. 14-16.30 er opdelt i to afdelinger. Der vil blive spillet kendte arrangementer i forskellige genrer. Både nye og gamle kendinger, så som opera, filmmusik, marcher, et par solistarrangementer og afslutningsvis en festlig klingende Champagnegalop.

Musikforeningens Nytårskoncerter har tidligere trukket fulde huse i Næstved Hallen. I år holdes nytårskoncerten i egen koncertsal på den gamle GHR-kaserne. Byorkestret ledes af dirigent Kristjan Berger.

Alle musikerne i Næstved Byorkester ser frem til Nytårskoncerten. og glæder sig til en festlig og underholdende eftermiddag.

Billetter sælges ved døren til 80 kr. I pausen vil der være mulighed for at købe forskellige drikkevarer.