Ædrueligheden er det største aktiv

Tirsdag den 8. april var omkring 50 personer mødt op på Fuglebjerg Bibliotek for at høre skuespilleren og foredragsholderen Allan Olsen fortælle om livet og livskvalitet og ikke mindst om, hvad der gør hverdagen så fantastisk som ædru.

Vi er mange, der kan huske skuespilleren Allan Olsen i film som »Mig og Charly« fra 1978 og »Johnny Larsen« fra 1980.I sidstnævnte fik han Bodilprisen for bedste mandlige hovedrolle. Selv siger han, at han var en "datidens" Mads Mikkelsen. Men Allan Olsen har også levet et liv på kanten fyldt med alkohol og stoffer i mange år – indtil han i 1993 tog den vigtigste beslutning i sit liv – at blive ædru.

Og netop ædrueligheden er det største aktiv i hans liv. For uden den, kan han ikke leve det aktive og og livsbekræftende liv, som han nyder i fulde drag.

En dag ad gangen

Til de mange tilhørere, fortalte Allan Olsen med humor om tiden som alkolholiker med masser af værtshusbesøg, mens han på godt og ondt passede sin karriere som skuespiller. I denne periode mødte han også sin kone, Charlotte, som har han været sammen med i 25 år. I december 1993 var bægeret fyldt helt op.

Det blev et ophold på Taarup Behandlingscenter, som ændrede hans liv totalt. Her lærte han om AA (Anonyme Alkoholikere) og at man skal være villig til at gøre hvad som helst for at komme ud af misbruget, samt at man skal skønne på hver god dag, der går.

– Et af budskaberne var også, at man er alkoholiker resten af livet, selvom man er tørlagt. Det nytter ikke at tage et enkelt glas vin eller en øl, for en alkoholiker går ikke efter smagen, men efter virkningen, sagde Allan Olsen, som i december 2013 kunne fejre, at han havde været ædru i 20 år.

Positive oplevelser

I dag arbejder Allan Olsen med narko- og alkoholbehandling i fængsler og holder foredrag over hele landet, hvor han kan bruge sine egne erfaringer. Også film bliver der tid til – f.eks. den nye »Far til fire«-film. Fritiden fyldes med golf, rejser og masser af dejlige oplevelser med familien.