75 års jubilæum // "Er radioen i uorden – så kommer jeg som et lyn og siger Dem, hvad Reparationen koster", lover O.G. Olsen sort på hvidt i den lokale avis.
Var man derimod brændt varm på en helt ny, avanceret radiomodel med "luxindikator, meget stor følsomhed og forsynet med 4 rør", så var O.G. Olsen fra byens nyeste radioforretning "Frem" leveringsdygtig i den nyeste B&O eller Philips teknologi.
Tiderne var noget anderledes i 1930´er og 40´erne, men trangen til at følge med de nyeste landvindinger inden for forbrugerelektronik, som det dog ikke blev benævnt dengang, var mindst lige så gældende som i dag.
Blandet landhandel
I år er det 75 år siden Orla Gotfred Olsen tog springet og åbnede egen radio- og cykelforretning i Ringstedgade nr. 26 for at tilbyde egnen det nyeste inden for grammofoner, radioapparater – samt cykler, fyldepenne og ure.
– Min far var smed af uddannelse og ret så fingernem. Han byggede selv som helt ung krystal-radioapparater, som han solgte for 12 kroner. Det gav ham blod på tanden og sammen med min mor etablerede han "Radio- og Cykleforretningen Frem". Cyklerne blev taget med ind, da radioer var så pokkers dyre. De nymodens radioapparater kostede flere måneders løn, og de fleste "afbedragede" i rater af fem kroner pr. uge, husker sønnen Leif Olsen, der i dag er 79 år. Han mindes tydeligt, når han og en af butikkens medarbejdere skulle ud og rykke for en rate. Så blev de ofte "spist af" med et afdrag på afdraget.
Men frem skulle firmaet – det var jo deraf navnet "Frem" opstod. 2. Verdenskrig gjorde det svært at være sælger af dyr elektronik, men radioen var kommet for at blive, og det var alligevel i et væld af udgaver. I 1940 måtte man lægge ikke mindre end 395 kroner for en Always de Luxe Super 41 Storsuper med 6 rør. I 1943 kunne man få en B&O Maximus 43 K radio for 460 kroner. På rate kun 24 kroner pr. måned. Det var en stor udskrivning den gang og prisen for en radio svarede til i omegnen af et halvt års løn før skat.
Indehaver med ambitioner
Da Leif Olsen havde afsluttet radiouddannelsen, blev han ansat af sin far.
– Det var ikke altid lige nemt at være søn i familiefirmaet. Far var ambitiøs og var startet fra bunden. Vi var lidt som familien Andersen-Skjern i Korsbæk. Når jeg ser Matador, kan jeg slet ikke lade være med at tænke på min egen familie, siger Leif Olsen med et stille smil og en lille rynke.
Butikken flyttede få meter
Efter krigen og senere da fjernsynet blev allemandseje i 1960´erne voksede Frem Radio ud af flere butikker. I alt fem steder har radio- og tv forretningen ligget i Ringstedgade og hver gang er der flyttet til større lokaler. Der har været en konstant pladsmangel, skabt af den kolossale udvikling på radio- og tv-området, hvor det er lykkedes Frem Radio ikke blot at følge med men også at være på forkant med udviklingen. Navnet "Frem" havde stadig sin berettigelse.
Efter O.G. Olsens død i 1986 fortsatte Leif Olsen i nogle år som leder af Frem Radio for dog at trække sig tilbage fra butikken i 1991. Samme år blev medarbejderen Jørgen Jensen "herre i eget hus" med Leif Olsen og Gert Hemmingsen som medaktionærer. Jørgen Jensen havde da været ansat i butikken siden 1969 og Gert Hemmingsen siden 1975.
Kædesamarbejde og godt naboskab
Alle årene har navnet været "Frem". På grund af muligheden for at give kunderne et stort og konkurrencedygtigt udvalg af produkter, har butikken været med i TV-Ringen, der blev til 2Tal i 1991. I 2008 blev Frem Radio en del af landets største kæde for forbrugerelektronik, Expert, og det navn står side om side med navnet Frem den dag i dag.
Expert Frem Radio ejes også i dag af Jørgen Jensen, Gert Hemmingsen og Leif Olsen. I dag er også Jørgen Jensens søn Henrik Jensen blevet medejer.
Som en krølle på historien fik Frem Radio i efteråret 2009 fint naboskab i Ringstedgade 7 i form af Bang & Olufsen, der har fået sin helt egen butik indrettet i en tidligere del af Frem Radio. Her er der lavet egen indgangsparti, men som noget ganske unikt i Bang & Olufsen regi, er der skabt gennemgang mellem de to butikker.
Det har kun været relevant fordi ejerne af Bang & Olufsen i Næstved er Frem Radios Jørgen og Henrik Jensen – og det har de været siden starten af Bang & Olufsen for mange år siden i Kindhestegade 2.
Eksplosiv udvikling
– Vi har i dag to toptrimmede butikker, og i denne tid med fokus på 75 års fødselaren Frem, naturligvis, siger Jørgen Jensen. Han lægger ikke skjul på, at branchen alene i hans 41 år i Frem Radio har udviklet sig eksplosivt.
– For bare 30 år siden kunne man stå og høre en grammofonplade, før man købte den. Et meget stort farve-tv midt i 70´erne var på 28 tommer og stadig en meget stor investering, og man lyttede endnu til spole- og cassettebåndoptager, mindes Jørgen Jensen. Han er faktisk også flasket op med radiorør. Hans far, Jens Chr. Jensen, byggede krystalradioer i radioens barndom, var radioamatør og havde radioforretning ved hjemmet i Tersløse ved Dianalund.
Skærpet konkurrence
I dag er alt digitaliseret og priserne rasler stadig ned, mens kvaliteten bliver bedre og bedre.
– Konkurrencen, bl.a. fra netbutikker, bliver skarpere og skarpere, men vi mærker helt klart, at der stadig er brug for den gode, professionelle vejledning før køb. Og vi har stadig et stort reparations- og serviceværksted i Ringstedgade med Sydsjællands eneste certificerede B&O værksted. De to medarbejdere dér tager også ud og monterer antenner og paraboler – og løser installationsopgaver i hjemmene over store dele af Sydsjælland, understreger Jørgen Jensen, der – ligesom butikken – er Still going Strong på fornemste vis, selvom han ikke er nær så gammel.