Voldtægtssigtet blev ikke afhørt efter voldtægtsforsøg: “Jo længere tid en sag trækker ud, jo sværere kan det være for ofrene”

På grund af mere presserende sager blev den nu voldtægtssigtede mand ikke afhørt, da han ca. tre måneder tidligere angiveligt forsøgte at voldtage en anden kvinde. Hurtig efterforskning er vigtig af hensyn til ofrene, lyder det fra Amnesty International

Nordsjællands Politi havde ikke ressourcer til at afhøre den 20-årige mand, der er sigtet for voldtægt, da han tidligere blev anmeldt for voldtægtsforsøg. Arkivfoto
Nordsjællands Politi havde ikke ressourcer til at afhøre den 20-årige mand, der er sigtet for voldtægt, da han tidligere blev anmeldt for voldtægtsforsøg. Arkivfoto

Den 20-årige afghanske mand, som sidder varetægtsfængslet sigtet for voldtægt af en 15-årig pige og forsøg på voldtægt af en 24-årig kvinde, blev ikke afhørt i forbindelse med anmeldelsen af voldtægtsforsøget. Det fortæller politikommisær hos Nordsjællands Politi, Henrik Gunst, til Det Grønne Område.

"29. april 2019 modtog vi en anmeldelse fra en kvinde, der om aftenen 26. april 2019 havde befundet sig på den nu varetægtsfængslede mands bopæl i Lyngby med manden. Her havde manden befølt kvinden imod hendes vilje, hvilket fik hende til at forlade bopælen. Kvinden blev i forbindelse med anmeldelsen afhørt indledningsvis, og sagen har sidenhen afventet yderligere behandling grundet andre mere presserende sager," siger han.

Forsøget på voldtægt fandt sted den pågældende dag mellem kl. 19.15 og 22, hvor kvinden slap væk ved at råbe og skubbe den 20-årige væk, hvilket Nordsjællands Politi tidligere har oplyst.

"Generelt tager vi anmeldelser om sædelighedsforbrydelser meget alvorligt. Behandlingen af alle typer anmeldelser kommer dog an på en konkret vurdering, og nogle anmeldelser må i den forbindelse afvente yderligere sagsbehandling på grund af mere alvorlige og presserende sager. Vores prioritering i sager afhænger blandt andet af sagens type og anmeldelsens indhold," siger Henrik Gunst, som ikke kan komme nærmere ind på en sammenhæng mellem de to episoder.

"Jeg kan ikke gå i detaljer med de to forløb, da efterforskningen stadig pågår, men i begge tilfælde er parterne mødtes efter forudgående aftale," siger han.

Programleder hos Amnesty International, Helle Jacobsen, understreger, at hun ikke forholder sig til den konkrete sag, men udtaler sig generelt.

Hun påpeger, at hurtig efterforskning er vigtig, fordi sager, der trækker ud, kan være hårde for ofrene.

"Amnestys research viser, at der generelt er store problemer med retssikkerheden for voldtægtsofre i Danmark. Et af de helt store problemer er en forældet voldtægtslovgivning, som ikke er baseret på samtykke, men på tvang. Politiet har lavet nye retningslinjer for håndteringen af voldtægtssager, som er rigtigt gode," siger hun og fortsætter:

"Det er vigtigt i sager om voldtægt, at de efterforskes og håndteres så hurtigt som muligt. Vores argumentation er, at det forbedrer kvaliteten af efterforskningen, og jo længere tid en sag trækker ud, jo hårdere kan det være for ofrene," siger hun.

På torsdag tager man stilling til fristforlængelse i sagen mod den 20-årige mand. Han blev i første omgang varetægtsfængslet i 13 dage.