Venstre: En skattestigning er ikke løsningen – undlad i stedet at renovere rådhuset

Kommer en skattestigning på bordet i budgetforhandlingerne, stiller Venstre sig på bagbenene. Det gør partiet også over for en stor rådhusrenovering.

Ikke overraskende går Venstre ind i budgetforhandlingerne med alle parader oppe. I hvert fald, når det angår skattestigninger. Men også når en aftale om en forestående renovering af rådhuset skal forhandles hjem.

Om Venstres deltagelse i forhandlingerne således bliver yderst kortvarig, er dog for tidligt at spå om.

"Vi går ind i forhandlingerne for at trække budgettet i den retning, vi mener, at det skal trækkes i. Vi forventer, at der er i en kommune med borgerligt flertal føres borgerlig politik. Skattestigninger er ikke borgerlig politik. Vi vil tilbyde Konservative at føre en borgerlig, liberal politik," siger Venstres gruppeformand, Søren P. Rasmussen, i et interview med Det Grønne Område.

Og en borgerlig, liberal politik harmonerer ikke med skattestigning, understreger hans partifælle i kommunalbestyrelsen, Henriette Breum:

"Vi er et borgerligt parti, så vi er principielt imod skattestigninger. Hæver vi skatten, får vi ikke mere for pengene. En skattestigning lukker et stort hul. Ikke andet. Vi kan gå med til at lave beregninger af de konsekvenser og muligheder, en skattestigning vil give. Men det er ikke det samme som at sige ja til en skattestigning," understreger hun.

Venstre lukker således ikke helt i, når – eller: hvis – talen i forhandlingerne lander på en skattestigning.

Fik du læst:

"Vores problem er, at vores indtægter ikke følger med udgifterne. Men vi nærmer os en skattestigning på en hel procent for, at det kan løse noget. Og vi skal fire år frem i tiden, før vi reelt har en indtægt på en skattestigning. Det første år er straffen 75 procent af skattestigning, de to næste år 50 procent. Hvis 0,1 procentpoint i skattestigning giver os 8-10 mio. kroner, så er det altså mange penge, vi skal af med, før vi får noget igen," siger Søren P. Rasmussen:

"Vi bør kigge på, hvordan Rudersdal og Gentofte gør det, de gør, med de skatteprocenter, som de har. Rudersdal har en skatteprocent på 22,5, Gentofte på 22,8. Lyngby-Taarbæk har en skatteprocent på 23,7. Vi betaler næsten én procent mere i skat end i Gentofte."

I stedet for at lade skatten stige, kunne man undlade at renovere Lyngbys gamle rådhus. Det mener i hvert fald Venstre. Her vil der være store penge at hente fra dag ét, siger Henriette Breum:

"Vi er meget imod at kaste en kvart mia. kroner efter det rådhusprojekt. Hvis vi kastede de penge ind i at renovere skoler og daginstitutioner, så kan vi spare på driften, og det forbedrer forholdene for børnene," siger hun.

Søren P. Rasmussen supplerer – med lidt større ord:

"Mange har følelser for det rådhus. Det er en ikonisk bygning, men den renovering er jo kun en delvis renovering. Og vi vil stadig skulle leje os ind ude i byen. Vi diskuterer skattestigninger og massive besparelser. Det er en hån at ofre 250 mio. kroner på en delvis renovering af rådhuset," mener han.