
Af Mette Henriksen, stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv
Den gamle forlystelsespark i Dyrehaven er verdens ældste stadig eksisterende forlystelsespark. Den startede allerede i 1583 som en nærliggende markedsplads ved Kirstens Piils Kilde i Dyrehaven. Mange valfartede hertil i kildetiden for at opnå kildens helbredende og styrkende kraft.
De mange kildegæster tiltrak gøglere og beværtere, som slog deres telte op på markedspladsen i kildetiden og var med til at skabe stemning med gøgl, løjer og beværtertelte. Senere blev det mere forlystelserne end den gamle hellige kilde, som tiltrak publikum.
I 1800 flyttede den berømte og folkekære figur Pjerrot ind på Dyrehavsbakken. Han kunne trylle, spise brændende blår og spy ild til stor begejstring for både børn og voksne, og han er i dag en form for vartegn for Dyrehavsbakken.
En anden del af livet på Dyrehavsbakken er bakkesangerinderne i Bakkens Hvile, som åbnede tilbage i i 1877. Her kan publikum synge med, når sangerinderne optræder i deres store prangende kjoler og byder op til fællessang.
I begyndelsen af 1900-tallet blev teltene skiftet ud med mere permanente træskure, nye forlystelser og større etablissementer. Et af de nyere initiativer har været, at man siden 2015 har kunnet opleve Matadors Korsbæk med huse, butikker og restauranter fra den populære Tv-serie.
Det er stadig teltholderforeningen fra 1885, der driver Dyrehavsbakken, selvom det eneste telt, der stadig er tilbage, er cirkusteltet, hvor Cirkusrevyen hvert år får publikum til at grine, gyse og måske ligefrem blive forargede.
Den gamle forlystelsespark har ændret sig meget siden de tidlige kildedage, men der er også flere traditioner, som der stadig holdes fast ved. Mange kan sikkert huske, at de har været på familieskovtur i foråret eller en varm sommerdag til Dyrehaven og Dyrehavsbakken.