Ugens anbefaling: Farlige piger skal lukkes inde

I denne uge anbefaler vi en mørk og spændende roman til unge læsere, som hedder ‘Dydens år’.

Af Louise Moerman Henriksen, bibliotekar

I Garner Sogn bliver unge kvinder anset som farlige, fordi de besidder ”magi”. Den slags magi, der lokker mænd til utroskab, og hvis blod giver adgang til sundhed og ungdom. Derfor bliver de unge piger, når de fylder 16 år, sendt væk for at rense sig for magi.

I denne mellemperiode bliver pigerne forvist til et øde indelukke, og først når de fylder 17 er faren ovre. De er omringet af et højt hegn, der sikre, at pigerne ikke kan stikke af. Men ikke alle overlever. Måske er den største trussel ikke de brutale forhold i skoven og jægerne, der vil gøre alt for at få fat i dem. Den største trussel gemmer sig måske blandt pigerne. Når samfundets struktur fjernes, og de er overladt til hinanden.

’Dydens år’ er en uforglemmelig intens læseoplevelse. Bogen er i fuld gang fra første side. Det er en page turner, hvor mængden af plot-twist og velplaceret information driver historien, og det er udført til perfektion. Idéen til samfundet og de dystopiske elementer er så unik og original, at det vil være en læseoplevelse uden lige. Sproget er fænomenalt. Det er beskrivende, følelsesladet, råt og der er altid en dybere underliggende mening. Universet er gennemarbejdet og levende. Karaktererne er individuelle og fuldendte, der alle tager første åndedrag, når du vender første side.

Jeg synes ’Dydens år’ kan sammenlignes med 'The Hunger Games', 'Maze runner' og 'Den sorte enkes by', men også 'Frankenstein', fordi det er mennesket og det psykologiske aspekt, der er i fokus. Idéen om at isolere en gruppe kan også findes i 'Fluernes herre', hvis du finder det koncept særligt dragende.

Titel: ‘Dydens år’

Forfatter: Kim Liggett

Udgivelsesår: 2019