MOBIL Det understreger måske meget fint, at der er behov for et forbud mod mobiltelefoner, når det i kølvandet på den netop udmeldte beslutning på Trongårdsskolen i Kgs. Lyngby er nødvendigt at have en proces om, hvor man skal finde ud af, hvad eleverne nu skal bruge frikvartererne på.
I hvert fald skal elevrådet sammen med skolebestyrelsen finde ud af, hvad frikvartererne kan bruges på, når Trongårdsskolen fra næste skoleår forbyder brug af mobiltelefoner og smart watches. Det fortæller skolebestyrelsesformand Jeanette Astrup til Det Grønne Område og peger på mistrivsel som én af årsagerne til forbuddet.
“Vores lærere havde et stærkt ønske om, at skolen skulle være mobilfri, fordi de oplever stor mistrivsel blandt eleverne. De har hovederne nede i deres telefoner, de mangler fokus i timerne, og de har ikke ordentlig øjenkontakt med hinanden. Det er et stort problem, for så lærer du ikke at aflæse din egen sociale adfærd i reaktionen fra andre,” siger hun og uddyber, hvordan den store mistrivsel opleves:
“Børnene var ikke rigtig sammen, når de sad med hovederne nede i telefonerne. De havde ikke et særlig stærkt fællesskab. Vi har et princip om, at telefoner skal være i tastekn. Men lærerne havde på fornemmelsen, at eleverne ikke havde fokus rettet mod undervisningen, for når de fik notifikationer, stjal det opmærksomheden,” siger hun og tilføjer:
“Vi håber, at vi får meget bedre trivsel, og det vil styrke fællesskabet.”
I et brev til skolens forældre skriver skolebestyrelsen:
“Grundlaget for beslutningen er længere tids observationer fra skolens lærere og pædagoger samt afprøvning af mobilfri skoledag i en række klasser. Ligeledes understøttes ønsket af forskning på skoleområdet, som i stigende grad påpeger trivsels- og indlæringsmæssige fordele ved en mobilfri skoledag,” skriver man og fortsætter:
“Skolens lærere og pædagoger har gennem de seneste måneder været involveret i overvejelserne, og har i høj grad været initiativtager til, at vi nu sætter gang i projektet. Skolens elever er i løbet af den seneste uge blevet indledende orienteret af deres respektive klasselærer.”
Ønsker permanent forbud
Forbuddet varer til at starte med et års tid. Men ønsket er, at det skal vare længere, siger formanden.
“Vores holdning er, at forbuddet skal være permanent. Men vi vil løbende evaluere det det næste år. Vi ved, at det bliver en stor udfordring for eleverne ikke at have deres telefon. Men vi er overbevist om, at på den anden side bliver det meget bedre for dem,” siger Jeanette Astrup.
Hun fortæller, at forbuddet har fået en blandet modtagelse hos eleverne, men at man altså har elevrådet med på råd. Og det bakker op om beslutningen.
Forældrene blev informeret om beslutningen i fredags. Og indtil videre har responsen fra dem været positiv, siger bestyrelsesformanden.
“Vi har ikke fået så mange henvendelser endnu, men dem, vi har fået, har mere eller mindre været positive, og vi kommer til at have infoaftener om det her de kommende måneder,” siger hun.