Ny udstilling: Hånden vil ikke altid, hvad hovedet gerne vil

Kunstner Henrik Ravn udstiller frem til sommer et udvalg af sine billeder i sognegården hos Sorgenfri Kirke.

Spastisk handicappede Henrik udstiller i Sorgenfri Kirke

Henrik Ravn var stoppet med at gå i kirke, da han sidste år blev anbefalet at genoptage sin kirkegang af en præst på Langeland.

Han talte med præsten om sine problemer i livet, blandt andet at han savnede en kæreste.

Samtalen førte til, at han begyndte at komme i Sorgenfri Kirke igen. Her faldt han i snak med sognepræst Kathrine Holme Johannessen. Det blev til samtaler om, at han lavede kunst. Det blev foreslået, at hans kunst skulle udstilles i sognegården. Og det gør han så nu med et udvalg af sine malerier, som interesserede kan opleve frem til slutningen af juni.

“Vi besøgte sammen Kunstskolen, hvor jeg har min kunst, så de kunne se, hvad jeg havde lavet, og billederne blev valgt ud fra deres farver, da de skulle passe til rummet. Det er blandt andet HC Andersen-motiver, billeder fra stjernetegn og billeder af dyr. Mit eget yndlingsbillede er det af hunden og katten. Jeg er selv godt tilfreds med resultatet,” siger Henrik Ravn.

Talent for at tegne

Malerierne er blevet til, selv om Henrik Ravns hånd ikke kan det, han gerne vil, siger han, da han er spastisk handicappet.

“Min hånd kan ikke ”gøre det ordentligt“. Jeg bliver irriteret og sur på mig selv, fordi jeg ikke kan lave det ordentligt, som jeg gerne vil,” siger han.

Ad tre omgange har han gået på Kunstskolen, som er for voksne udviklingshæmmede. Han startede sit tredje forløb i 2015 og er gået der lige siden.

“På skolen har vi hver onsdag morgen fællestegning. En af os bliver klædt ud, og så skal de andre tegne personen. Næsten hver gang tegner jeg det for stort, fordi min hånd ikke gør, som jeg gerne vil. Jeg prøver, men lige pludselig laver jeg det for stort. Det fortæller lærerne mig. Jeg prøver én gang til, og hvis det går helt i sort, får jeg så hjælp,” siger han.

Henrik Ravn er født handicappet og ordblind, så hans forældre syntes, at han skulle lave motiver i stedet for at skrive. Det blev starten på dét, der senere førte ham til Kunstskolen. Og som udfoldede det talent, der har vundet ham flere konkurrencer.

“På andet år var der en tegnekonkurrence for hele landet, som jeg deltog i. På en ellers dødssyg fredag morgen begyndte de andre elever pludselig at råbe og skrige. Det viste sig, at jeg havde vundet. Tidligere i livet har jeg også vundet andre tegnekonkurrencer. Hvis jeg stopper med at tegne, bliver min tilværelse kedeligere,” siger han.

Malerier som portræt

Kathrine Holme Johannessen påpeger, at hvis man ser udstillingen, lærer man også noget om Henrik som menneske.

“Vi lærer Henrik at kende gennem hans billeder. Der er de meget smukke HC Andersen-billeder, der er klovnene, og der er billeder med lidt kant. Der er sort humor, der er sjov og farver, og der er sider af livet, som gør Henrik ked af det. Klovnene er heller ikke kun glade,” siger hun.

Henrik Ravn fortæller, at han stadig kæmper med det kærlighedssavn, som efter snakken med præsten på Langeland fik ham til at gå i kirke igen.

“Siden jeg flyttede hjemmefra, har jeg manglet en kæreste, og i dag bliver det værre og værre. Mine forældre og venner siger, at jeg bare skal købe noget fint tøj og slappe af, men jeg søger stadigvæk efter en kæreste, og savnet melder sig i løbet af hverdagen,” siger han og fortæller, hvad han håber, at folk vil tage med fra udstillingen.

“Jeg håber, at de tager en oplevelse med herfra. At de oplever en ny kunststil, som de ikke har set før, og så håber jeg, at de skriver i min gæstebog,” griner han.