Lokalhistorie: Familietur til Bakken

På søndagsudflugten til Dyrehavsbakken kunne de hjemmesmurte madpakker en gang spises på "Billigheden" til en varm kop kaffe.

Af Mette Henriksen, Stadsarkivar ved Lyngby-Taarbæk Stadsarkiv

Dyrehavsbakken har som verdens ældste forlystelsespark tiltrukket mange familier med gøgl, sjov og forlystelser gennem tiden, og mange husker sikkert familieudflugten til Bakken som et af årets højdepunkter.

Dyrehavsbakken opstod oprindeligt som markedsplads ved Kirsten Piils Kilde i Dyrehaven, hvor folk valfartede til for at opnå kildens helbredende og styrkende kraft. De tusindvis af kildegæster tiltrak gøglere og beværtere, som slog deres telte op på markedspladsen. Forlystelserne overhalede efterhånden den gamle kilde, og trængte den i baggrunden.

I 1800 flyttede den folkekære figur Pjerrot ind på Bakken. Han kunne både trylle, spise brændende blår og spy ild, – og er blevet et vartegn for Bakken. Siden har Bakken budt på mange nye og traditionsrige forlystelser.

Der har også altid været mange beværtninger, restauranter, caféer i alle prisklasser. På restaurant Billigheden, som ses på billedet, var det for eksempel tilladt at medbringe sin egen madpakke og købe drikkevarer til. På den måde kunne alle være med uanset økonomi. For mange blev isen måske ovenikøbet så meget desto større, når der var sparet på frokosten. På billedet er der ikke mindre end to steder, man kan købe is: Hellerup Is og Premier Is.

Den gamle forlystelsespark har udviklet sig siden de tidlige kildedage, og et af de nyeste tiltag har været, at man siden 2015 har kunnet opleve tv-serien Matadors Korsbæk med lejligheder, butikker og restaurationer fra serien.