Kunstig intelligens får DTU til at genindføre pen og papir

Visse eksamener bliver fremover med pen og papir for at undgå snyd med kunstig intelligens. Den kunstige intelligens forholder sig til forbuddet.

Teknologisk højborg genindfører pen og papir: Til kamp mod eksamenssnyd med ny teknologi
Foto: Niels Nygaard Photography

Umiddelbart er det et paradoks, at Danmarks Tekniske Universitet (DTU) – en teknologisk højborg – nu genindtroducerer eksamener med pen og papir. Men det er altså en realitet. Det skriver Politiken.

Som avisen påpeger i sin artikel, står der på universitetets hjemmeside, at DTU beskriver sig selv som et “teknisk eliteuniversitet, der kan måle sig med verdens førende tekniske universiteter”.

Men der er grænser for teknologiens herligheder. For efter fremkomsten af chatbotten bygget på kunstig intelligens, Chat GPT, er universitetets eksamensordninger blevet overhalet af teknologien. Det tog man konsekvensen af tidligere på året, hvor man sammen med landets andre universiteter forbød chatbotten.

Forsvarer sig selv

Vi har bedt den kunstige intelligens om at fortælle læseren, hvem og hvad den er, og få sekunder efter lyder svaret:

“Jeg er ChatGPT, en stor sprogmodel trænet af OpenAI. Jeg er designet til at forstå og generere naturligt sprog og kan bruges til en bred vifte af opgaver, herunder chatbots, tekstgenerering, oversættelse, svar på spørgsmål og meget mere. Jeg er trænet på store mængder tekst fra internettet og andre kilder og bruger avancerede algoritmer til at forudsige det næste mest sandsynlige ord i en given tekststreng.”

Spørger man Chat GPT, hvad den tænker om, at danske universiteter har forbudt brugen af den til eksamener, understreger den først, at den “ikke har personlige følelser eller meninger, men jeg kan give nogle generelle tanker om dette emne”. De lyder:

“På den ene side kan det forhindre snyd og opretholde integriteten af ​​eksamensprocessen. Brugen af AI-modeller til at generere svar på eksamensspørgsmål kan give en fordel for de studerende, der er i stand til at få adgang til og bruge disse teknologier,” skriver den og fortsætter:

“På den anden side kan forbuddet også begrænse den kreative tænkning og problemopløsningsevner af studerende, som kan bruge chat GPT og andre AI-modeller som redskaber til at styrke deres læring og forståelse af et emne. Derudover kan forbuddet også have en negativ effekt på innovation inden for undervisning og læring.”

Til Politiken fortæller DTU’ studiechef, Jørgen Jensen, at man på sigt vil gøre Chat GPT til en del af undervisningen. Men at forventningen er, at der vil gå et par år, før det sker, og eleverne igen vil kunne droppe pen og papir.

“Det er ikke den vej, vi ønsker at gå. Det er en nødsituation,” siger han til Politiken.