Klimatopmøde i Lyngby på lørdag

Lyngby-Taarbæk Kommune vært for et af ni lokale klimatopmøder forud for det internationale topmøde i København til december

Foto: Steen Trolle

Hvordan får vi mere vedvarende energi i Lyngby-Taarbæk Kommune? Hvordan gør vi mere for at spare på energien? Hvordan kan der skæres ned for det lokale CO2-udslip? Hvordan skabes gode lokale naturoplevelser, selv om klimaet ændrer sig?

Sådan lyder de fire spørgsmål, som 50 lokale politikere, institutions- og virksomhedsledere, borgere og eksperter skal søge svar på, når Lyngby-Taarbæk Kommune på lørdag er vært for et i alt ni lokale klimatopmøder, som afvikles rundt om i landet forud det internationale klimatopmøde, COP15, der holdes i København til december.

Lyngby-Taarbæk Kommune er en blandt 39 kommuner, som har skrevet under på en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at nedbringe udslippet af kuldioxid (CO2) i kommunen. Klimatopmødet er et led i denne aftale, men målet med lørdagens møde er ikke bare det lokale Co2-udslip. Danmarks Naturfredningsforening regner også med at få ideer frem på mødet, som kan bringes videre til det store klimatopmøde.

"Vanetænkningen skal lægges på hylden, hvis vi skal løse de klimaskabte problemer. Her tror vi, at du kan være med til at gøre en forskel," lyder det i invitationen til de 50 lokale udvalgte.

Topmødet på lørdag, som holdes på Stadsbiblioteket, bliver en blanding af rundbordsdiskussioner og foredrag. En af foredragsholderne er for eksempel Janni Rosendahl fra Lyngby Almennyttige Boligselskab, som skal fortælle, hvordan det lokale boligselskab har arbejdet med klima-problematikker.

Topmødet varer hele lørdagen. Men selv klimaentusiaster lever ikke af ord alene. Undervejs bydes på en frokost, hvor programmet lover "et musikalt klimaindslag ved Tamra Rosanes".