Debat: God debat om Lyngby Hovedgade

Debat: Gågade, ensretning eller status quo
Foto: Benedicte Lorenzen

John Tefke (C) Formand for Byplanudvalget & Richard Sandbæk (C) Formand for Teknikudvalget

Der en rigtig god debat i både DGO og på de sociale medier om Lyngby Hovedgade skal være gågade, ensrettet eller bare som den er nu. Det er dejligt at mærke den store interesse for vores Lyngby.

Vi vil gerne give vores indspark til debatten.

Vi står overfor en stor ændring af Lyngby centrum med Letbanens ankomst sidst i 2025.

Det er svært at sige med sikkerhed, hvordan det vil påvirke trafikfremkommelighed og ikke mindst vores gode handelsliv. Et handelsliv vi skal huske at lytte til, ikke mindst fordi den seneste detailhandelsanalyse viser en nedgang i omsætningen som følge af letbaneanlægsarbejderne og dermed en besværlig trafikfremkommelighed, som har betydet at kunderne desværre for en stund er flyttet til andre byer.

Vi har lavet forsøg med ensretning af Hovedgaden for at blive klogere på eventuelle løsninger, og der var både ”for og imod” denne løsning. På plussiden var for eksempel muligheden for øget udeservering for spisesteder, på minussiden en vanskeligere adgang til detailhandelsbutikkerne.

Som det ser ud nu foreslår vi, at vi afventer igangsætningen af Letbanen, før vi ændrer på trafikfremkommeligheden og dermed også Lyngby Hovedgade. Det er vores handlende som lever med konsekvenserne, og det er vores handlende, som er med til at gøre Lyngby til en attraktiv by. Vi skal derfor tænke os grundigt om. Og vi skal huske, at Letbanen betyder, at Klampenborgvej langs Lyngby Storcenter fremover holdes lukket for biler. Noget der kan ændre byens dynamik både i forhold til trafik og udeservering.

Vi er derfor også bekymrede for, at gøre Lyngby Hovedgade til en 100% gågade. Den opfattelse tror vi de handlende deler med os. Baseret på erfaringer fra andre byer er det også et spørgsmål om tryghed, idet trafik på en gade også skaber en form for tryghed, særligt i aften og nattetimerne, hvor en hovedgade uden biler, kan blive et tomt og ensomt sted. Der er kort sagt mange parametre der skal indtænkes, inden man kaster sig ud i en gågade.

Derfor er vi også glade for, at der nu i foråret kommer et oplæg om Lyngby Centrum. For det er helt naturligt, at tage denne debat med ind i drøftelserne, så vi på et oplyst og kvalificeret grundlag kan debattere gågade, sivegade og alle andre løsninger, der måtte komme på bordet.