I morgen: ny stor udstilling på Sophienholm

Syv danske samtidskunstnere medvirker i udstillingen METAMORPHOSER, der kan ses på Sophienholm fra 20. august.

Kunst og forvandling på Sophienholm

I morgen: ny stor udstilling på Sophienholm

Ovid skrev, at ”Intet i verden forgår, må I tro, men det hele forandres, bliver forskelligt fra før… Men selvom der flyttes rundt på de enkelte dele, forbliver dog summen den samme.”

Sophienholms nye udstilling METAMORPHOSER, der åbner 20. august, præsenterer en samling af kunstneriske ytringer i en samtid, hvor alt er til forhandling, kan forvandles og morfes. Og hvor det biologiske og det digitale fusioneres, hvor køn og identitet transformeres, og hvor mange forsøger at finde en samhørighed med naturen.

Syv samtidskunstnere, der hver især har markeret sig på den danske og den internationale kunstscene de seneste år, deltager på udstillingen, der er kurateret af kunsthistoriker Jane Løvschall Dolmer og Barbara Læssøe Stephensen, chef for Sophienholm.

“Vi er utrolig stolte over at kunne bringe så markante danske samtidskunstnere sammen på en udstilling under et tema, som i den grad har vist sig at være aktuelt. Da vi først fik øje på tendensen – at forvandlinger og metamorphoserne var så stærkt til stede i samtidskunsten – havde vi virkelig gode værker at vælge imellem, og genremæssigt vil udstillingen derfor vise både tegning, skulptur, installation, maleri, video og sågar performance,” siger kurator Jane Løvschall Dolmer.

Antikken i nutidig kontekst

Hos Nanna Abell genopstår eller omdannes hverdagsobjekter til menneskelignende skikkelser og giver liv til et reklamebanner eller en campingstol. Christine Overvad Hansens skulpturer går i symbiose med mekaniske motorer og blander materialer som epoxy, pels, bronze og sågar salt og æteriske olier.

I Kinga Bartis’ malerier flyder elementerne og menneskene sammen, mens Helene Nymanns har vakt stor opmærksomhed med sine videoværker, der endda forsøger at skabe forandringer hos beskueren. Med hjælp fra antikkens Medusa.

Metamorphoser er et klassisk græsk begreb for ting, der smelter sammen, og et interessant fællestræk ved værkerne udvalgt til udstillingen er, at de kredser om og trækker på antikkens myter.

Siff Itona Westerberg er repræsenteret med to af sine kendte relief-parafraser over antikkens Dionysosfigur, Amalie Smith leder med infrarødt kamera efter farve og liv i Akropolis’ figurer og Johanne Helga Heiberg går endnu længere tilbage med sine illustrationer til et digt forfattet for over 4000 år siden.

“METAMORPHOSER er en samtale med den samtid, vi er en del af, og vi stræber efter, at udstillingen både afspejler og udvikler samtalen. Et særligt nysgerrigt blik kastes på det fænomen, at antikkens og middelalderens myter og fabler ofte bliver inddraget, bearbejdet og taget under genbehandling: Hvad er det, kunstnerne ser i antikken og de klassiske myter? Og hvordan kan de tolkes ind i en nutidig kontekst,” forklarer Barbara Læssøe Stephensen om udstillingen.

Udstillingen er gjort mulig med støtte fra Augustinus Fonden, Arne V. Schleschs Fond, Grosserer L.F. Foghts Fond og Statens Kunstfond. Tak til File Under Pop for farvesætning.

/peb

Hvad: METAMORPHOSER

Hvem: Sif Itona Westerberg, Nanna Abell, Johanne Helga Heiberg, Amalie Smith, Christine Overvad Hansen, Kinga Bartis og Helene Nymann.

Hvornår: 20. aug.-6. nov. Tir.-fre. kl. 11-20. Lør.-søn. kl. 11-17.

Hvor: Sophienholm

Mad og kunst: 6. okt. Omvisning og vegetarisk middag.

I Kinga Bartis’ malerier flyder elementerne og menneskene sammen. Foto: Sophienholm