Foreningernes og ildsjælenes fest

Der var takketaler, klapsalver, dans, sang og musik, masser af grin og enkelte bevægede tårer, der da der mandag aften var prisuddeling i Lyngbyhallen.

Foreningslivets fest: Se årets prisvindere

Prisuddelingen er en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor Lyngby-Taarbæk Kommune hylder kommunens talenter, og de ildsjæle der er med til at få kommunens kultur- og foreningsliv til at blomstre.

Her bliver også de idrætsudøvere, der har vundet mesterskaber i 2022 hædret. Men selvom aftenen er dedikeret udvalgte præstationer og personer, så er det sammenholdet, venskabet, opbakningen og kollektivet, der sætter stemningen.

Der var dans på programmet til årets prisuddeling.

Musik og billedskolens kammerstrygere satte på fineste vis stemningen for aftenen inden prisuddelingen af Ungdomslederprisen, Idrætslederprisen, Kulturprisen, Amatørmusikprisen og Den sociale frivillighedspris gik i gang.

Indimellem prisuddelingerne var der dans ved Lyngby Dans. Danserne var blandt de idrætsudøvere, der i løbet af aftenen også blev hædret, fordi de i løbet af 2022 har vundet mesterskaber.

Priserne gik til:

Ungdomslederprisen, Kim Clemensen Holdt, der er gruppeleder i KFUM Spejderne Virum-Sorgenfri Gruppe.

I indstillingen fra forældrenen i bestyrelsen stod der blandt andet:

”Kim har været spejder i mange år, men kom til gruppen i Sorgenfri i forbindelse med, at han begyndte studier på DTU.

Kim var bl.a. ansvarlig for at styre alle godt igennem de udfordringer, Corona medførte. Det var en ilddåb, som kaldte på nye tanker og innovation i spejderarbejdet.

Som forældre overlader man trygt sine børn til Kim. Han går til opgaven med en seriøsitet, som gør vores børn godt. Han stiller krav, men giver dem også plads til at vokse – fejle – og lære selv.”

”Det kræver et stort overblik og solid erfaring at kunne hvile i situationer, hvor tingene ikke går som planlagt. Kim viser, at han kender de børn han har med at gøre, han ved hvor langt han kan presse dem og hvad der skal til for at de lærer i en tryg ramme.

Børnene oplever, at der er hjælp at hente, men at der bliver stillet krav til, at de skal prøve selv. Det vokser man af.”

”Det er i vores optik måden man opbygger unge med selvtillid og selvværd, der kan hvile i dem selv, hjælpe hinanden og klare livet.”

Idrætslederprisen

Idrætslederprisen gk til Kim Wassmann fra Lundtofte Badminton Klub. I indstillingen fra den øvrige bestyrelse, hvor han er kasserer stod der:

”Kim er ydmygt opført som bestyrelsesmedlem og administrator. Reelt kunne man tilføje:

holdleder, trænerudvikler, turneringsarrangør, bogholder, mødeleder, webmaster, nyhedsskribent, hyggeonkel, ungdomstræner og en masse flere titler.

Kim er det fuldendte foreningsmenneske, med et omsorgsfuldt øje for alle medlemmer.

Kim er her, der, og alle vegne.

Arrangerer alt fra sommer-camps til julehygge. Kører foreningens

ungdomsmedlemmer til turneringer i andre klubber. Driver klubbens administration, fra webside til

regnskab. Kim er simpelthen en enmandshær.

Selvom Kim så absolut lægger en arbejdsindsats langt udover normen for en lokal idrætsforening, kan han motivere og tiltrække andre ildsjæle.”

Listen over indsatser fortsætter – og den er lang. Så jeg vil springe til konklusionen.

Kim har udvist et usædvanligt engagement og en kæmpe arbejdsindsats, bl.a med at få en ungdomsafdeling op at stå.“

Kulturprisen

Prisen gik til Martin Jantzen og Lasse Aagaard Nielsen.

I forbindelse med overrækkelsen sagde Kultur- og Fritidsudvalgsformand Casper Strunge og borgmester Sofia Osmani:

“I er begge to ildsjæle og I har hver for sig nogle lange CV’er på kulturområdet, særligt som komponister i forskellige sammenhænge.

Lasse har fx været med til at komponere musikken til musicalen ”Skammerens Datter” og flere andre store danske musicals.

Martin har bl.a. komponeret ”Lyngby-Taarbæk sangene”, og har været en del af projekt

”Et bedre liv med musik”, der nu kaldes ”Parkinson Pod”, som er nogle kompositioner, der erfaringsmæssigt virker godt for mange Parkinson-ramte.

Vi har valgt at I to skal dele prisen.

For selvom I har gjort meget for kulturen hver især, så har I også gjort en helt særlig fælles indsats.

Som eksempel kan nævnes revynumre, hvor I sammen har skrevet numre til bl.a. Cirkusrevyen.

I optræder også sammen i forskellige sammenhænge – og det er nu vi kommer til kærnen i, hvorfor i skal dele kommunens Kulturpris i år.

Mange tidligere og nuværende skoleelever på Lundtofte Skole kender jo jer to,

Ja, faktisk gør elevernes forældre også – jeg er selv en af dem, der har været så heldig at få fornøjelsen.

Og det er ikke bare fordi I begge er lærere på skolen, men derimod fordi I skriver sange og optræder med dem for eleverne.

Er der en anledning, så sørger I for at der en sang – som dengang Andreas Mogensen besøgte skolen og fik en sang med på vejen, der helt sikkert har rocket helt op til månen og tilbage igen.

Og når det er jul, så er det Max og Mulletid – en musikalsk julekalender for skolens elever, der tryllebinder små såvel som store. Med egne sange der rocker og ruller – og som kan få enhver til elske pebernødder.

I får elever, lærere og alle andre med.

I skaber fællesskab, kulturel identitet og en uvurderlig musikglæde hos børnene. I sætter kort sagt et kulturelt aftryk – og for den indsats, skal I sammen have Kulturprisen.“

Den Sociale Frivillighedspris

Prisen blev for første gang uddelt ved dette arrangement.

Modtageren af Den Sociale Frivillighedspris er Charlotte Cavling.

“Vi har modtaget ikke mindre end tre forskellige indstillinger af dig til prisen.

Alle indstillingerne er for dit initiativ og store arbejde i ”PitStop Lyngby”,

som bl.a. tager kontakt til firmaer og butikker for at skaffe donationer, og udarbejder fondsansøgninger.

Alt dette gør du for at hjælpe sårbare borgere i kommunen.

Donationerne er fx overskuds fødevarer, som du, med hjælp fra andre frivillige, tilbereder til fællesspisning hver onsdag.

”PitStop” afholder også andre arrangementer, som fx fastelavn, og I er også behjælpelig med at afholde børnefødselsdage for de familier, der ikke selv har overskud og ressourcerne til det.

Det hele startede med at uddele fødevarer til julemiddag, til dem der har brug for det.

Donationerne kan udover fødevarer, og tilskud også være andre ting, og et eksempel er dyner, der er hentet på de forskellige kollegier.

Efterfølgende er der et stort sorteringsarbejde inden de bliver givet videre til dem, der har brug for dem.“

Amatørmusikprisen.

Maïlis Elkær Nicot er elev på Musik- og Billedskolen. Hun er indstillet til prisen af lærere og ledelsen på Musik- og Billedskolen.

”Maïlis er er i gang med sin 14. sæson i Musik- og Billedskolen.

Maïlis har gennem alle årene interesseret sig for musik generelt og begyndte tidligt at komponere sin egen musik – denne del af hendes virke har taget fart særligt de sidste 5 år – og det er for hendes kompetencer og talent som komponist, hun indstilles til prisen.

I sit kompositoriske virke er der en tydelig rød tråd til Maïlis’ mange instrumentale præferencer.

Hun har en stor trang til frihed i sin musik, hvor hun både udfordrer musikalsk, stilistisk og instrumentalt.

I 2019 deltog Maïlis’ i Dansk Komponist Forenings konkurrence: ”Unge Komponister”.

Hendes bidrag var dér så overbevisende, at hendes komposition blev udvalgt, hvilket er en særlig ære i det svære felt.

Maïlis’ talent er imidlertid særdeles bredt funderet, da hun ud over at komponere både spiller

saxofon og klaver på et højt niveau, og desuden de sidste 2 sæsoner har gået til sang.

Derudover udviser Maïlis et ganske særligt blik og entreprenørskab i forbindelse med udviklingen af bandet Cold Sweat.

Cold Sweat startede som et musikskoleband, og grundet

gode musikere, inspirerende lærere og ikke mindst Maïlis’ lederskab er bandet nu på vej til et professionelt virke.

Udover, at Maïlis’ er særdeles aktiv omkring sin musik, er hun også empatisk og lyttende og har et meget højt fagligt niveau – hun er således på mange forskellige områder

en vigtig rollemodel for mange elever i musikskolen.”

Årets ungsdomslederpris gik til Kim Clemensen Holdt fra KFUM Spejdernes Virum-Sorgenfri Gruppe. Her blev især fremhævet for sit talent for at lade børnene vokse gennem tillid og ansvar. Her flankeret af borgmester Sofia Osmani og Kultur- og Fritidsudvalgsformand Casper Strunge.
Årets idrætslederpris gik til Kim Wassmann for hans omsiggribende engagement i Lundtofte Badmintonklub, hvor han både træner, udvikler og samler foreningen. At foreningsarbejdet tager tid lod han også forstå med en tak til familien, der bakker op om, at der bliver brugt så mange timer i klubben. Men han fremhævede også de gode venskaber, der er vokset ud af det frivillige arbejde.
Formand for Folkeoplysningsudvalget Morten Rauff var kaldt på scenen for at uddele årets foreningspris, der gik til KFUM Spejderne 3. LYNGBY GRUPPE, der både blev fremhævet for deres rummelighed og deres tilbud om at gøre spejder til en fælles familieaktivitet.
Kulturprisenbliver kun uddelt hvert andet år, og i år var det så igen tid til at fremhæve en kulturpersonlighed i kommune. Denne gang var det ikke én men to kandidater, der i fællesskab modtog prisen. Det gennemmusikalske makkerpar Martin Jantzen og Lasse Aagaard Nielsen har i årevis sammen og hver for sig spredt musik og glæde i kommunen. Både som komponister af Lyngbysangene, primusmotorer i fællessang i byen og ikke mindst som samlingspunkt på Lundtofte Skole, hvor de benytter en hver given lejlighed til at komponere en sang. Det fik publikum en smagsprøve på, da de gav et par veloplagte numre fra deres store repertoire.
Den sociale Frivillighedspris 2023 gik til Charlotte Cavling, der har etableret Pit Stop et initiativ, der hjælper udsatte borgere. Hver onsdag arrangerer hun fællesspisning i Lundtofte og løbende også udflugter, indsamlinger og andre events, der trækker borgere ud af ensomheden og ind i fællesskabet.

Årets amatørmusikpris gik til Maïlis Elkær Nicot, der er elev fra Musik- og Billedskolen, hvor hun spiller saxofon. Den ekstremt talentfulde musiker er en af drivkræfterne i jazzbandet Cold Sweat, som hun også komponerer musik til. Til prisuddelingen var der da også masser af roser til hendes medmusikanter i Cold Sweat Elias Leth-Larsen, Martin Max Baungaard, Magnus Harder, Christian Deding og Tobias Lykke , samt hendes lærer Rachel Yatzkan med hvem hun opførte en duet for saxofon, som hun også selv havde komponeret.