For sen tilmelding koster optagelse

Lyngby-Taarbæk har afvist at optage fire børn på den skole, som hører til de distrikt de bor i. Grunden er, at forældrene har afleveret en ansøgning for sent

Foto: Peter Hansen

LYNGBY-TAARBÆK | Husk at aflevere til tiden! Det mantra må stå klart for fire familier i Lyngby-Taarbæk, efter børneudvalget i kommunen for nylig afgjorde hvilke børn, der skal starte på hvilke skoler til august. Fire børn fra de fire familier må således foreløbig se sig henvist til en skole, der ikke ligger i det distrikt, de bor i, fordi en ansøgning om optagelse ikke blev sendt til kommunen til tiden. Børnene er blevet afvist fra henholdsvis Hummeltofteskolen og Virum Skole og er i stedet blevet placeret på Fuglsanggårdsskolen. Grunden er, at der, ifølge kommunens egne regler, højest må være 24 børn i hver klasse ved klassedannelsen, og klasserne på de to førstnævnte skoler er allerede fulde. Én af grundene til, at klasserne er fulde er, at kommunen har valgt at optage fem børn fra andre distrikter, fordi disse fem børn har søskende på de to skoler. Det har resulteret i, at én klasse rent faktisk alligevel har 25 elever, mens seks andre har 24 elever. Socialdemokratiets to medlemmer af børneudvalget var imod beslutningen om, at afvise de fire børn, hvis familier havde søgt for sent. "Jeg synes faktisk, at det er lidt for rigidt. Jeg vil i høj grad stille spørgsmålstegn ved denne beslutning, og jeg synes faktisk, det er lidt synd for de børn, hvis de ikke kommer til at gå i skole med deres kammerater på grund af en forglemmelse fra forældrenes side," siger Simon Pihl Sørensen (S). Én af grundene til, at kommunen gerne vil holde klassekvotienterne på 24 ved klassedannelsen er, at der skal være plads til børn, der flytter til distriktet i foråret og sommeren, uden at klassekvotienterne ryger over det formelle lovkrav på 28 elever. "Det gør jo i virkeligheden beslutningen om at afvise de fire børn mere absurd, når man tænker på, at eventuelle tilflyttere skal have mulighed for at gå på de pågældende skoler," siger Simon Pihl Sørensen.

Formanden for børneudvalget, Kjeld Jørgensen (K), erkender, at det er en rodet situation, men han mener samtidig, at problemet i praksis kommer til at løse sig selv. "Det er rigtig, at vi som udgangspunkt ikke optager de fire børn på de pågældende skoler, men hvis det går som det plejer at gå, vil der blive flere pladser på skolerne i løbet af foråret, hvilket kan åbne for, at børnene alligevel bliver optaget," siger Kjeld Jørgensen og hentyder til, at der er familier, som i løbet af foråret flytter fra kommunen eller vælger en privatskole i stedet for. Han erkender dog, at man ikke kan garantere de fire familier noget. Udover de fire afviste børn, der bor inden for skoledistrikterne, har kommunen ligeledes afvist yderligere 10 børn, som har søgt optagelse på Virum Skole og Hummeltoftskolen. Disse børn bor uden for distrikterne og har ikke søskende på de skoler. Kommunen havde dog mulighed for at optage alle de afviste børn på de to skoler, hvis man valgte at oprette to klasser til. Dette ville bringe antallet af klasser op på det antal, der er budgetteret med, men det har man altså valgt ikke at gøre. "Forvaltningen har anslået, at det vil koste 750.000 kroner pr. klasse pr. år, og med kommunens nuværende økonomiske situation, vil vi ikke kunne forsvarer, at betale så mange penge, når det så samtidig betyder, at hver klasse bliver relativt lille," siger Kjeld Jørgensen.