7. april 1933 solgte Henry Sørup sin første kiste fra sit nyåbnede Lyngby Ligkiste Magasin. Kisten kostede 66 kroner. Og hele Aksel Larsens bisættelse inklusive ligtøj, rustvogn, kvartermester og blomster kostede 118 kroner.
Henry Sørup havde selv tømret kisten sammen fra sit værksted i Lyngby Kirkestræde. Her kunne han i den lille butiks facadevindue udstille sine kister, så passerede kunne se, hvad han kunne skabe med sine egne hænder. Kister med udskæringer og i eksklusive materialer. Eller helt enkle i finer.
To uger senere blev Carl Jensen fra Toftebæksvej stedt til hvile. Hans kiste kostede blot 24 kroner. Der var ingen sange eller blomster til den begravelse, der løb op i en samlet pris på 27 kroner. Månedens absolut billigste bisættelse.
Den dyreste kom et par måneder senere, hvor Johanne Petersen fra Lundtoftevej fik både sange, polstring, blomster og ligtøj. Denne bisættelse kostede hele 253 kroner.
Priserne fremgår af Henry Sørups regnskabsbog, som hans barnebarn Kennet Sørup fremviser til Det Grønne Område, der har lagt vejen forbi Gasværksvej for at besøg virksomheden i anledning af, at det nu er 90 år siden, at Henry Sørup forestod sin første begravelse.
Henrys søn, Harry, var i mange år med i virksomheden og overtog driften i 1977, samtidig med at man flyttede fra Lyngby Kirkestræde til Gasværksvej. Her i den gamle koksforretnings tidligere lokaler var der mere plads til den blomstrende forretning.
Ansatte forældrene
Tyve år senere kom tredje generation til. Nemlig Kennet, der som 32-årig trådte ind i virksomheden for at arbejde sammen med sin far.
Men inden han sagde ja til at gå ind i familiedriften, skulle han lige ud og snuse til verden uden for Lyngby.
”Jeg er uddannet isenkræmmer hos Fog. I mange år var jeg halvprofessionel fodboldspiller i HIK, Skovshoved og Lyngby Boldklub. Jeg spillede venstre wingback samtidig med, at jeg var postbud på Nørrebro. Det var et godt job at kombinere med sporten, for jeg havde tidligt fri og masser af tid til at træner og spille,” siger han.
Senere kom han en tur på Egons Kagefabrik i Birkerød og Albertslund som fabrikskonditor.
Men i 1999 syntes Kenneth, at han havde den modenhed, der skulle til, for at han turde prøve kræfter med bedemandsbranchen.
”Jeg havde hjulpet min far ind i mellem, og jeg fandt hurtigt ud af, at jeg gerne ville drive butikken videre,” siger han.
I 2006 overtog han, hvad der nu hed Bedemandsforretningen Sørup. Samtidig ansatte han sine forældre.
”Min far døde i 2017 og arbejdede her lige til det sidste. Han blev kun 75 år. Der gik tre måneder, fra han fik diagnosen, til han var død. Og selvom jeg var vant til at arbejde med døde, så røg jeg lige så meget ned i et hul, som alle andre gør, når en pårørende dør,” siger Kenneth.
Han mor har han til gengæld stadig, og hun hjælper med en gang i mellem.
”Hun er frisk og bor stadig hjemme. Det er dejligt,” siger han.
En god bedemand
For 12 år siden udvidede Kenneth Sørup med en afdeling på Ordrupvej 34A. Og for syv år siden åbnede han endnu en butik på Ordrupvej.
”Vi er nu de største i område”, siger han.
Sørup Begravelsesmagasin forestår årligt 350 bisættelser og begravelser. Altså stort set en hver eneste dag året rundt.
Og de fleste af dem kan han godt lade være med at gruble over.
”Men nogle er svære at ryste af sig. Børn, mord og trafikdrab er svære, og man skal helst cutte det væk, når man kommer hjem. Men det kan være svært,” siger han.
Men hvad skal der til for at blive bedemand. Og en god en af slagsen.
”Man kan skal have det i sig. Det er vigtigt, er at man har medfølelse, empati, indlevelse, koordineringsevne og et stor overskud,” siger han.
Om Kennets 26-årige søn Oliver også har det, der skal til, vil tiden vise.
”Han er lige startet på greenkeeper-uddannelse i Hørsholm. Men han er ikke afvisende overfor det. Jeg synes, at man skal have en vis alder, inden man starter. Man skal være mindst 35-40 år, for man skal have nogen livserfaring, når man taler med mennesker i sorg,” siger han.
Om man kan klare det, ved man først, når man har prøvet det.
”Det er psykisk hårdt. Men det er en livsstil, og man er på 24-7. Folk ringer på alle tider af døgnet, og det er vigtigt, at vi tager telefonen på alle tidspunkter. Folk skal føle sig helt trygge ved, at vi ordnet alt, hvad der skal ordnes, så de efterladte kan koncentrere sig om at sørge,” siger han og tilføjer:
”Otte ud af ti begravelser får vi på anbefalinger. Der må ikke ske fejl. Hvis man laver en fejl, så mister man 10 begravelser. Laver mad det perfekt, så får man tre,” siger han.


