Bæredygtighed i børnehøjde

Se de skønne billeder:

Hvordan lyder plastik? Kan man spille musik på en æggebakke? Kan en dåse blive til et sodavandstræ? Og kan et stykke krøllet sølvpapir blive til en cykel? Der er mange spørgsmål og sjove svar, når kommunens naturvejledere sætter fokus på bæredygtighed blandt områdets yngste borgere

Naturvejledning er også fis og ballade
Opvarmning inden Nina Bonnén Mourier skyder affaldsindsamlingen i gang. Foto: Signe Steffensen
Hvad betyder symbolerne? Lisbeth Stender Pagh spørger og børnene er ivrige for at svare.
Nina Bonnén Mourier hjælper til med at hamre affald fast på et bræt, så børnene hjemme i børnehaven kan følge med i, hvad der sker med det over tid. Foto: Signe Steffensen

Der er faktisk pænt og ryddet på det grønne område ved Nørgaards have, der ligger mellem Carlshøjvej og Lyngvej, så stik imod alt hvad de ellers står for, så har de to naturvejledere Nina Bonnén Mourier og Lisbeth Stender Pagh medbragt et par bæreposer med affald, som de med let hånd spreder ud over græsplænen.

Årsagen til dette bevidste griseri har selvfølgelig en dybere mening.

Med afsæt i kommunens fokus på bæredygtighed tilbyder Lyngby-Taarbæks naturvejledere lige nu et projekt for kommunens børnehuse, hvor der bliver arbejdet med bæredygtighed.

Denne onsdag formiddag er det de ældste børn fra Børnehuset Drivhuset, der i selskab med deres pædagoger, er mødt op for at blive lidt klogere på affald.

Mens bisværmen af små gule veste får lagt deres rygsække, får Nina sat gang i en god gang skraldeopvarmning for at holde samling på tropperne inden de bliver sat fri og støvsuger området for affald.

Kun en hundelort ligger tilbage på græsset, og den må Nina så tage sig af, så ingen kommer hjem med en uønsket gave på skoen.

Leg og læring

Sammen med henholdsvis Nina og Lisbeth undersøger de affaldet og taler om, hvad det kan blive til, hvis man sorterer det og genbruger det.

Der mange, der har lyst til at bidrage, og Lisbeth må lige minde om, at det er ligesom i børnehaven. Man skal række hånden op først.

”Så er genbrugsstationen åben,” råber Nina, og så går legen i gang med at finde ud af, hvad for noget skrald man har i hænderne, og i hvilken kasse det skal ligge i på ”containerpladsen”.

De taler også om, hvad der sker med forskellige typer af affald, hvis det bare får lov til at ligge i naturen.

Nina spørger blandt andet, hvad er sker, hvis man graver en sodavandsdåse ned i jorden, og en af drengene mener, at der så kommer et sodavandstræ.

For at teste, hvad der faktisk sker, når affaldet havner i jorden, banker de det fast på et lille bræt, så børn og voksne kan tage det med tilbage til institutionen, hvor de kan grave det ned.

”Hensigten er, at de så senere kan grave de op og følge med i, hvordan og hvor hurtigt de forskellige typer af affald nedbrydes. Men der er ingen tvang. Vi ved godt, at pædagogerne i børnehusene har rigeligt at se til,” siger de to.

Derfor er dagen også en mulighed for børnehusene for at gøre noget ekstra og få nogle fælles oplevelser, som de kan tale om, når de er hjemme igen.

Nina Bonnén Mourier og Lisbeth håber på, at de med et tilbud som det her får lagt nogle byggesten hos børnene, så de bliver nysgerrige på naturen og naturfaglige fænomener, og ikke mindst har en sjov dag med sjov, sang og musik.

15 børnehuse, og ca. 280 af kommunens børnehavebørn deltager i bæredygtighedsforløbet.