Vandet skal koges: Drikkevand fyldt med jordbakterier

Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
Vandet bør koges, hvis man får det fra Allerslev Vandværk. Arkivfoto: Jens Wollesen
Vandet bør koges, hvis man får det fra Allerslev Vandværk. Arkivfoto: Jens Wollesen All rights reserved! Jens Wollesen +4520471563

Der er fundet for højt indhold af jordbakterier (coliforme bakterier) i en prøve fra Allerslev Vandværk.

De berørte husstande og institutioner anbefales at koge vandet, indtil forureningen er fundet og fjernet, skriver Lejre Kommune i en pressemeddelelse.

Allerslev Vandværk leverer vand til husene på Munkedammen, Gammel Byvej, Nørregårdvej, Hulegårdsvej, Kirkebakken og Degnestavnen samt ejendommene på Lejrevej 15A til 52B.

Egedalen og Aktivitetshuset på Lejrevej 15 A-G får også vand fra Allerslev Vandværk. Personalet på institutionerne er informeret om situationen, ligesom beboerne har fået besked fra vandværket.

Man bliver normalt ikke syg af coliforme bakterier, men de kan være tegn på andre bakterier. Derfor anbefales det at koge vandet, indtil forureningskilden er fundet og fjernet. Vandet skal opvarmes til 100 °C i ét minut. Vandet skal altså »spilkoge«. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.

En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand to opkog med 2-5 minutters mellemrum.

Vand i kaffe- og temaskiner kommer typisk ikke op på en temperatur på 100 °C i 1 minut.

Se også Miljøstyrelsens anbefalinger for anvendelse af forurenet vand: http://vand.allerslevvand.dk/Milj%C3%B8styrelsen%20retningslinjer%20for%20kogeanbefaling%202013.pdf

Allerslev Vandværk arbejder på at finde kilden til forureningen og har i weekenden bestilt prøver til hurtigst mulig udtagning og analyse.

Vandværket forventer svar tidligst tirsdag aften den 30. januar, og vil derefter udsende yderligere information. Følg med på Allerslev vandværks hjemmeside: http://vand.allerslevvand.dk/. Siden holdes løbende opdateret.

Du er også velkommen til at kontakte Lejre Kommune: Afdelingsleder Charlotte Schleiter på tlf. 29 39 22 52.